Cultura i Patrimoni

Cultura i Patrimoni

PARC NATURAL DE S’ALBUFERA DE MALLORCA

albufera 1En el nostre municipi es troba el Parc Natural de s'Albufera de Mallorca. Aquest parc és la zona humida més extensa de les Illes Balears i esdevé com a una zona d'especial protecció per a les aus. Aquesta zona humida sempre ha estat molt important per a sa Pobla, ja que arribà a ser la finca de regadiu més gran d'Europa.

L'extensió de l'Albufera antigament era molt més gran, ja que ocupava gran part de les terres que envolten el nucli urbà de sa Pobla. A causa d'aquest fet, la presència de mosquits va fer que la zona fos una font molt important de malalties. A conseqüència d'aquest fet, durant el s. XIX foren molts els intents de dessecar l'aigua de la zona. No fou fins al 1862 quan l'empresa anglesa "New Majorica Land Company" assumí la dessecació i explotació dels terrenys de l'Albufera.

La dessecació suposà la construcció de la majoria d'infraestructures actuals: més de 40 quilòmetres de camins, 11 ponts, un pantalà marítim de 300 metres i el Gran Canal que duia fins a la mar l'aigua dels torrents que desembocaven a l'Albufera. La dessecació d’aquesta fou una obra civil descomunal, ja que tot es va fer manualment i en ella hi treballaren més de 1.500 treballadors.

Actualment, l'Albufera de Mallorca és un Parc Natural des del 1988 i té un centre d'Interpretació, el qual és el punt de partida de quatre itineraris que es poden fer a peu o en bicicleta.

Si vostè és aficionat al birdwatching, aquest espai natural li oferirà un ampli ventall de possibilitats per gaudir de la seva afició! Allà conviuen i són avistables més de 200 espècies d'aus. A més, està molt ben preparat per la pràctica del birdwatching, ja que disposa de diverses estacions d'observació, itineraris senyalitzats i centres d'informació.

ELEMENTS PATRIMONIALS

El patrimoni històric de sa Pobla és una de les manifestacions més importants de la cultura poblera. El municipi compta amb una gran quantitat de recursos culturals i patrimonials que el turista pot visitar.

ARQUITECTURA CIVIL

image00002

Els edificis més importants que podem trobar al municipi de Sa Pobla són les possessions de la ruralia i les cases senyorials de l'interior del poble. Aquestes edificacions escenifiquen el que fou ell loc de residència de les classes benestants del poble segles enrere. D'aquesta manera, les possessions i les cases senyorials són un element clau per poder entendre la història i cultura de Mallorca. Gràcies a elles, podem entendre com s'estructurava la societat antigament i quin era el seu  poder social i polític.

Les possessions són construccions que esdevenien en nuclis rurals, ja que en elles es feien totes les feines agrícoles i ramaderes de la zona. En elles, s'hi pot trobar zones àmplies d'habitatge (casa dels senyors, casa dels amos, clastra, capella, etc.) i altres dependències per l'explotació agrícola (tafona, celler, molí, vaqueries, sestadors, etc.). A Mallorca arribaren a existir més de 1300 possessions repartides per a tota l'illa segons el mapa del Cardenal Despuig de l'any 1785.

bens industrials 2Moltes possessions tenen el seu origen molt abans de la conquesta de Mallorca per part del rei en Jaume en 1229. De fet, es poden trobar jaciments prehistòrics i romans en algunes d'elles, els quals ens demostren que ja eren espais estratègics molts segles abans. També, durant el període islàmic (902-1229) trobam la creació de les alqueries que esdevindran en possessions moltes d'elles. Així doncs, els propietaris originaris de les possessions foren els cavallers i nobles que participaren en la conquesta de Mallorca en 1229. D'aquesta manera, en la majoria dels casos, els antics noms de les alqueries àrabs foren substituïts pels noms i llinatges dels seus nous propietaris.

 

Amb el pas del temps a causa de les particions en les herències o per les necessitats econòmiques dels propietaris, les possessions es varen anar segregant. Gràcies a aquest fet, la burgesia i els pagesos més benestants a poc a poc varen anar adquirint terres, augmentat el seu estatus social i construint casals senyorials al poble. Actualment, a poc a poc les possessions es van restaurant i algunes es condicionen per fer-ne un ús turístic. En són un exemple a sa Pobla: Talapi, son Ferragut, son Cladera, sa Llebre, son Sabater, etc.

Sabies que... la majoria dels noms de les possessions tenen la mateixa estructura. Quasi totes les possessions tenen el nom o el llinatge del propietari originari precedit de la partícula "son" (forma contreta de "açò d'en" o "això d'en"), la qual denota propietat. Per tant, quan vegis per exemple "son Ferragut", voldrà dir "la possessió d'en Ferragut".

ARQUITECTURA RELIGIOSA

esgelsia 2020

El municipi de sa Pobla hi ha un total de 15 elements arquitectònics religiosos protegits pel seu valor històric i artístic. Aquests elements religiosos són de diversa categoria: petits oratoris rurals ubicats en possessions, el cementeri municipal o l'Església Parroquial de Sant Antoni Abat. Aquestes construccions han aconseguit romandre durant segles, més o manco transformades, gràcies al fet que han tingut un ús continuat en el temps i han estat llocs de devoció.

Dintre del nucli urbà, molt a prop de la Plaça Major es troba la joia del poble, l'Església Parroquial de Sant Antoni Abat. A part de l'Església, també es pot visitar el Cementeri Municipal, l'Oratori de Crestatx i totes les creus de terme del municipi.

BÉNS ETNOLÒGICS

cases foravila

Els béns de caràcter etnològic són els conjunts de béns materials i immaterials que representen o expressen cultures i característiques pròpies d'una regió o una comunitat. Gràcies a la conservació d'aquests, es pot sabre quins eren els costums, els topònims, els vestits o com es desenvolupaven les feines antigament. El municipi de sa Pobla també és molt ric en aquest tipus de patrimoni. El municipi de sa Pobla hi ha un gran nombre d'elements etnològics d'alt valor històric. Aquests béns són una part important del llegat cultural de la seva població.

Dintre del nucli urbà, es poden trobar una sèrie d'edificacions on encara es poden apreciar les torres dels molins de vent fariners. Aquests gràcies a l'energia del vent servien antigament per moldre el gra de blat i així poder fer farina.

Per altra banda, en la ruralia del municipi és usual trobar molts molins de vent aiguaders i algunes sínies. Avui en dia, quasi la totalitat d'aquests molins estan en desús, la qual cosa fa que només es conservin la torre creada de pedres. Aquests molins eren emprats durant el final del s. XIX i principis del s. XX per poder extreure l'aigua del subsòl de la terra i així poder regar el camp amb abundant aigua. Fou d'aquesta manera, com sa Pobla va poder prosperar econòmicament i va esdevenir en el principal productor agrícola de l'illa de Mallorca fins al dia d'avui.

Gràcies a la nombrosa presència d'aquests en la ruralia, els molins i les seves torres es converteixen en un element de primer ordre dins el paisatge agrari de sa Pobla.

 

FESTES, MUSEUS I TRADICIONS

FESTES DE SANT ANTONI

2018La festa de Sant Antoni és la més important de les que se celebren a sa Pobla i la més esperada pels seus ciutadans. Aquesta es celebra principalment durant els dies 16 i 17 de gener, però dies abans
es duen a terme una sèrie celebracions religioses i activitats de tota mena. Com s'ha comentat, la festa de Sant Antoni es celebra durant setmanes. Una setmana abans del 16 de gener, ja comencen una sèrie d'actes destacats com ara la Festa de sa Ximbomba, el memorial Toni Socias "Tauler, amb l'elecció de la figura del clamater i la vetllada de gloses, la popular cursa de sa Llego i la Nit Bruixa amb la celebració del Correfoc amb els dimonis i tamborers d'Albopàs de sa Pobla.

Durant el dia 16 de gener es concentren la majoria d'actes programats. Al matí és tradició que els més petits (nins i nines entre 6-12 anys) vagin a la finca anomenada sa Llebre per tal de cercar llenya pels foguerons de la parròquia i de l'ajuntament. Al capvespre, la colla dels dimonis, sant Antoni i les cantadores surten al carrer. La colla dels dimonis es caracteritzen per perseguir als més joves a cops de granera. Quan s'arriba a les 20:00h, tenen lloc la cerimònia religiosa més important: la celebració de les Misses Completes Solemnes. A la mateixa hora, és tradició també començar a encendre tots els foguerons localitzats al poble. L'acte més simbòlic que es du a terme durant la missa és quan el clamater anuncia amb honor un "Visca Sant Antoni i Visca sa Pobla".

Acabada la missa, es realitza la desfilada i el tradicional ball dels caparrots amb la Banda de Música de sa Pobla. Un cop acabat el ball dels caparrots, es du a terme el famós espectacle piromusical.

Després, la gent assistent, marxa a sopar als foguerons i torren llonganissa, botifarrons, xulla, llom i acompanyat també de coques de verdures o de pebres torrats i de les singulars espinagades d'anguiles o de col. Avançada la nit, a la Plaça Major la festa segueix amb la trobada de cantadors i ximbombers.

L'endemà, el 17 de gener, durant el matí es realitza un altre acte religiós i es lliura la Tau d'or. Si a causa de la nombrosa quantitat de gent, no s'ha pogut gaudir del ball dels caparrots, a les 12:30h a la Plaça Major els caparrots tornen a realitzar el seu popular ball. Finalment, al capvespre es celebren les tradicionals beneïdes als animals del poble i es realitza el sorteig dels aspirants a formar part de la colla dels caparrots i caparrots minyons de la propera festa de Sant Antoni. Per acabar, cal mencionar que durant aquestes setmanes, dintre del programa de Sant Antoni, es on celebra la Mostra Gastronòmica de l'Anguila. D'aquesta manera, durant aquests dies la majoria de bars i restaurants del poble ofereixen una variada mostra de plats elaborats amb aquest peix tan especial.

FESTIVAL INTERNACIONAL MALLORCA JAZZ SA POBLA

jazz 2018Durant el mes d'agost, sa Pobla és sinònim de música jazz. El Festival Internacional Mallorca Jazz sa Pobla és ja una fita històrica i obligada per als amants d'aquest gènere musical. Durant el festival, figures destacades del jazz de renom internacional visiten sa Pobla per tocar concerts que són recordats durant anys. L'acceptació i participació dels assistents és extraordinària i any rere any s'incrementa.

El festival aposta tant pel present de l'escena jazzística, com per la revisió i reinterpretació de llegat del gènere i dels seus mestres. Els concerts es duen a terme durant cinc dies a principis del mes d'agost. El festival presenta un programa molt complet de concerts i d'activitats culturals paral·leles, com ara exposicions, tallers o seminaris.

L'activitat cultural que més destaca és el Seminari de Jazz de la Traveling School Playjazz amb els artistes Jimmy Weinstein, Lilly Santon, Toni Miranda i Pere Dàvila al capdavant. Durant una sèrie de dies intensos es duen a terme classes de bateria, guitarra i iniciació a cant jazz. Per acabar, els alumnes i professors del seminari actuen en el darrer concert a l'escenari del Festival Internacional Mallorca Jazz Sa Pobla.

Així doncs, es tracta d'una oportunitat única per provar una de les millors gastronomies de l'illa mentre es gaudeix d'artistes nacionals i internacionals de renom.

 

 

FESTES DE SANTA MARGALIDA I SANT JAUME I LA FIRA DE TARDOR

firaarros1Durant el mes de juliol, en ple estiu, es celebren les Festes Patronals de Sant Jaume i Santa Margalida. Durant més de quinze dies es duen a terme nombroses activitats esportives, populars i culturals, com ara: conferències, exposicions de pintura i fins i tot un festival de poesia! Durant els caps de setmana tenen lloc també les tradicionals revetlles musicals a la Plaça Major del poble. Entre les darreres incorporacions a la festa, s'ha de destacar la prova esportiva Brutal Running i el Cap de Bou de Talapi.

Una de les activitats culturals més importants que es duen a terme durant les festes patronals és la celebració del "Crestatx Poètic". Aquest festival té l'objectiu d'apropar la poesia al poble i sensibilitzar a la gent. D'aquesta manera, durant la celebració d'aquesta la poesia, la música i la pintura es fusionen amb harmonia.

El darrer cap de setmana de novembre es celebra la Fira de l'Arròs Pobler, la qual gira entorn del món de l'arròs i de l'agricultura entre altres temàtiques. A més de la presència d'empreses agrícoles,s'hi poden trobar una gran quantitat d'empreses comercials locals i d'arreu de l'illa. Per altra banda, durant una sèrie de dies es celebren activitats esportives, culturals i musicals.

A més a més, durant dues setmanes es du a terme el programa "Menjar bé a sa Pobla", el qual recull l'oferta dels millors plats d'arròs dels diferents bars i restaurants del municipi. Per altra banda, el cap de setmana anterior a la fira, es du a terme la tradicional Trobada de Gegants, la Trobada de Xeremiers i la Fira de Luthiers.

 

MUSEU DE SANT ANTONI I EL DIMONI

sant antoni 10Aquest petit museu s'ubica en l'antic casal de Can Planes (s.XIX) i tracte de la iconografia de la festa de Sant Antoni a sa Pobla, patró del poble. En ell podem trobar tots els elements protagonistes que componen la festa, com ara els caparrots, els dimonis, els gegants i altres elements complementaris, els quals només surten el 16 i 17 de gener durant les festes. La visita pot ser guiada pel personal del museu, la qual cosa fa que es pugui entendre encara més l'origen de la festa i tots els elements que la componen.

A més, es pot gaudir d'un espectacular audiovisual on es dóna a entendre la passió que desperta aquesta festivitat entre tots els ciutadans de sa Pobla. També es poden veure fotografies antigues, tots els cartells promocionals creats fins a dia d'avui, dibuixos i altres símbols.

La resta de l'edifici de Can Planes s'hi pot trobar exposicions temporals d'art contemporani, una sala de conferències i un jardí exterior amb escultures.

CataláEspañol - English - Deutsch

Marca Sa Pobla
logo fundacio