XXV CRESTATX POÈTIC

Date of the day
16-Juli-2025
Data fi
16-Juli-2025
Esplanada de Crestatx
22.00h

39.804052375235, 3.0242022175868

La poesia fa poble  
(Del Jardí d’Albopàs al Crestatx Poètic) 

Una vetlada a la fresca a Crestatx és molt agradable i l’ambient està armat. Crestatx Poètic és més antic que el concurs de truites de patata. I un dels actes consolidats al programa de festesm sempre mutant, de sa Pobla, que de cada vegada és més extens i comença més prest. No debades Santa Margalida ha anat guanyant espai a Sant Jaume: n’és la patrona, i aquest dia és festa. 

Dèiem, el dimecres de Santa Margalida de cada any s’ha consolidat com un referent en les nits poètiques de Mallorca. El Crestatx Poètic és un recital eclèctic i anàrquic, en tant que és difícil de preveure què hi passarà cada any. Sota la batuta del poeta i promotor cultural, Antoni Gost -acompanyat els darrers anys per Miquel Àngel Tortell- Crestatx ha esdevingut una cita obligada d’una nit d’estiu a l’espai tel·lúric pobler. 

El Crestatx Poètic, que enguany celebra 25 anys, neix de la determinació d’Antoni Gost perquè a les festes de sa Pobla hi hagi, també, un dia dedicat a la poesia. I neix en el marc de la celebració del Tradicionàrius, que Antoni Torrens havia volgut trasplantar a sa Pobla des de Barcelona, en el sentit invers de Sa Pobla a Gràcia. Quantes gràcies no se li han donat i deuen al farmacèutic més intens i dinàmic de sa Pobla del darrer segle!

No hem de perdre de vista, però, que hi ha un pòsit cultural a sa Pobla amb noms propis que ha sembrat llavors i donat veu a les manifestacions culturals que han creat un teixit de complicitats i acompanyat artistes poblers. Antoni Torrens és un dels pilots d’aquest viatge d’Albopàs, creat per Alexandre Ballester, recitat per Antoni Gost i dibuixat per Ferran Pizà i Tano Pomar, esculpit per Rafel Caldés; amenitzat musicalment per Antoni Caimari i la singular Fundació ACA. Un llegat, congriat també a l’Obra Cultural Balear poblera, que enguany també brufa cinquanta anys. 

Una companyia de gent que estima la terra i la cultura, que ha estat capaç de generar espais en què les fronteres artístiques i generacionals es difuminen i s’hi pot trobar una comunió entre la manifestació més popular i la més erudita. La glosa i l’electrònica, la dansa i la gastronomia. Tots els jocs de la veu. 

Per això, la commemoració d’aquest quart de segle ininterromput de poesia, el volem compartir amb tot el poble i amb tots els noms de les persones que han participat de cadascuna de les edicions. Hi trobareu poetes, músics, pintors, cantadors, cuiners, glosadors, escultors… I molts d’homenatges que defineixen el teixit d’amistats i el certamen poètic mateix. I sempre, i s’ha de remarcar, el consistori pobler ha fet costat a aquesta iniciativa. I, evidentment, la Parròquia i el públic fidel. 

El dimecres de Santa Margalida de l’any 2000, al Jardí d’Albopàs, Toni Curro encetà el camí amb els poetes joves que havien participat al Solstici d’Estiu de joves poetes des de l’any 1997. En aquella primera edició oficial hi participaren Maite Brazales, Tomeu Payeras, Encarnació Quetglas, Toni Rian, Magdalena Serra, Maribel Cladera i Antoni Gost. Foren presentats, com no, per Alexandre Ballester. Qui ho diria que enguany, també es complesquin 30 anys de l’Aula Poètica de la Fundació Musical ACA, també creada per Antoni Gost! 

El 2001, l’ambició de posar la poesia en el centre, menà Toni Gost a fer una Nit de Poesia a la Plaça de l’Església, amb homenatge a Miquel Àngel Riera i sota el paraigua de l’Associació Cultural Albopàs. Actuacions de: Miquel Àngel Tena, Alejandra Giménez, Xisca Torrens, Alicia Alomar, Magdalena Serra, Toni Rian, Tomeu Payeras, Antoni Gost, Antoni Xumet, Pere Joan Martorell, Maite Brazales, Lluís Maicas, Aina Ferrer, Sebastià Sansó, Ricard Pinyol, Josep Vallespir i Marga López. Presentà de nou l’escriptor Alexandre Ballester. De fons, un quadre ben gros de Tòfol Sastre i una escultura. 

El 2003 a l’era de Can Marron, poemes i cançons. 

El 2006, ja a Crestatx, es presentà el 13 per 3, llibre de poesia que engloba tretze poetes que havien escrit tres poemes cadascun. Hi recità Antoni Rodríguez, Lluís Maicas, Bartomeu Payeras, Josep Vallespir, Maite Brazales i Antoni Gost, acompanyats pel grup Somnis amb forma de pera. 

El 2007, recital de presentació del llibre Cremen les paraules, de Lluís Maicas, amb dibuixos de Tòfol Sastre. Antoni Gost ja exerceix de presentador. 

El 2008, reconeixement al director de la revista literària S’Esclop, Joan Fullana. Hi recitaren Joan Pomar, Jaume Mesquida i Lluís Maicas, acompanyats pel guitarrista Perico.

El 2009, hi recitaren Tomeu Payeras, Joan Pomar, Lluís Maicas i Maite Brazales.

El 2010, recital amb Miquel Àngel Lladó, Pep Vallespir, Miquel Perelló, Tomeu Payeras, Andreu Caballero, Toni Rodríguez, Aina Ferrer, Pere Bernat, Miquel Àngel Tortell, Laia Martínez i Lluís Servera. Clogué l’acte, amb un petit recital musical, Antoni Rian, piano i Antònia Gost, veu. 

El 2011, es presentà un recull de poemes de poblers i pobleres, a més de l’Animalari de la Sort Llarga, de Biel Varet. Els poetes poblers foren: Alicia Alomar, Alexandre Ballester, Marta Bertran, Paula Bonnín, Pere Bonnín, Joana Forteza, Joan Gelabert, Toni Gost, Maribel Izquierdo, Miquel López Crespí, Bartomeu Payeras, Kika Pol, Rafel Pol, Nofre Pons, Toni Rian, Miquel Segura, Jaume Serra, Gabriel Serra, Rafel Socias, Jordi Soler, Josep Vallespir, Biel Varet. 

El 2012, Glòria Julià i Pere Joan Martorell, en el marc de l’Art Mou el Món. 

El 2013, música, projeccions i imatge: Petit i Blanca Llum Vidal, Bennàsser-Colom, Andreu Aguiló, Pere Joan Martorell i Bartomeu Payeras amb Inés Alemany. 

El 2014, homenatge a la cultura tradicional i popular poblera, amb la col·laboració especial de: Fundació ACA, Associació Cultural Albopàs, Obreria de Sant Antoni, Geganters de sa Pobla, Parròquia de Sant Antoni Abat, Associació Cultural Ses Jonqueres Veres, Escola i Banda de Música de sa Pobla, Coral de sa Pobla, Escola Festa de sa Ximbomba, Marjal en Festa, Ballada Poblera, Associació Minusvàlids Es Grif. 

El 2015, Tomeu Payeras, Toni Rian i Maria Antònia Gost; Marjal en Festa, Festa de la Ximbomba i Mateu Xurí. Recitaren Miquel Perelló i Pep Siset. Conduí l’acte Joan Payeras. 

El 2016, homenatge a Rafel Caldés “Poètica de la pedra”. I representació de l’obra de teatre “La lluna sobre Bagdad”. I poemes d’Enric Casasses, interpretats per la companyia Heura Teatre, d’Antoni Artigues. 

El 2017, reconeixement a 2 Gats, Ferran Pizà i Tano Pomar, i la senyora Asius. Amb Pere Antoni Pons, Antonina Canyelles i l’alter ego del Festival Internacional de la Mediterrània, Biel Mesquida. Amb concert de violoncel i electrònica. 

El 2018, reconeixement a Antoni Torrens, Antoni Artigues -revolucionari- i Miquel Cerdà -pintor i escultor- Arnau Amer -Quart Creixent-. Hi actuaren els Glosadors de Mallorca; i Biel Majoral i Delfí Mulet. A més de tot l’imaginari promogut i eixoplugat per l’amo en Toni: Caparrots d’estiu, dimonis d’Albopàs i batucada, cantadors. I croquetes de Toni Morell.

El 2019, Crestatx Poètic Art, exposició col·lectiva a Can Planes, en homenatge a Pau Pericàs, amb Andreu Aguiló, Bennàsser-Colom i Joan Payeras. A Crestatx, Recital poètic de Bartomeu Mestre; Delfí Mulet i Antònia Font; Pau Vadell (Adia Edicions), Escaire edicions, i Toni Morell amb gastronomia poètica i el grup musical Caspary. 

El 2020, exposició Crestatx Poètic Art sota el títol “Registres” i en homenatge a Joan Miró. Hi participaren Mateo de Vallescar, Vicenç Ochoa, Ferran Pizà, David Campaner, Ramon Company, Miquel Segura, Marga Pol, Marto, Pere Bernat, José Nieto, Lluís Fuster, Carme Coll, Maria Soledat Cladera, Susana de Araoz, Georgina Gamundí, Bennàsser-Colom, Tomeu Pericàs, Rosa Antònia Fiol, Antònia Siquier, Emilia de la Fuente, Rafel Caldés, Tòfol Sastre, Pere Plomer, Felip Caldés. 

Recital dimecres de Crestatx. Es va fer la publicació Agustí Cladera Florit i es va homenatjar Joan Llabrés, la memòria visual poblera. Hi cantaren en homenatge a Agustí Cladera l’amo en Biel Collut i Antònia Mussola. Toni Morell aportà el tast culinari poètic. I hi hagué, a més, la participació musical dels Germans Martorell i Toni Rian. Hi recitaren els poetes Bartomeu Payeras, Àngels Cardona, Emili Sánchez-Rúbio, Jeroni Bergas, Pep Siset, Clara Fontanet, Miquel Bezares, i Joana Abrines. 

El 2021, publicació: Tres poblers de pel·lícula: Simó Andreu, Alexandre Ballester i Rafel Socias i exposició a Can Planes entorn de l’obra cinematogràfica de Simó Andreu. Hi actuaren Nofre Pons (música i poesia), Antoni Vidal Ferrando; Bernat Nadal, Àngels Cardona; Miquel Mestre; Maria Victòria Secall; Aina Ferrer; Maria Teresa Ferrer; Damià Rotger; Club de lectura de sa Pobla (Maria Crespí, Maria Esperança Cantallops i Maria Teresa Canyelles); Ovnipresents. Intercalat amb el cant líric amb acompanyament musical d’Andreu Riera, de: Tomeu Ramis; Inès Mas Vadell; Raquel Ribas; Assumpta Serra; Gerard Abril. 

El 2022, hi recitaren Júlia Mérida i Enric Casasses. Recital-homenatge a Joan Gelabert de la mà del poeta Francesc Company i Carles Rebassa; dansa contemporània de Caterina Tugores; Carles Rebassa; Antoni Rian, compositor i pianista, mentre que Maria Antònia Gost cantà els poemes currians musicats ad hoc. 

L’edició dedicà a la memòria de Joan Gelabert i Rian (1956-2021), escriptor i intel·lectual pobler amb una trajectòria extensa com a poeta, novel·lista, assagista i fins i tot traductor. Entre els homenatjats també hi hagué el forner difunt Xisco Moranta Juan, que col·laborà amb els seus productes de forma altruista en molts actes culturals poblers. En tercer lloc, a Manolo Sánchez, conegut sobretot perquè és el dimoni negre “Conguito” de l’Obreria de Sant Antoni de sa Pobla, però també cap de colla dels dimonis de correfoc Albopàs. En darrer lloc, a les organitzadores del Rebost de Càritas, que han fet una feina tan ingent com impagable durant anys, amb un esforç especial fet en temps de pandèmia tant amb roba com amb aliments i fins i tot amb alberg. I al Centre d’Atenció Primària Torrent de Sant Miquel de sa Pobla. Tots reberen una litografia obra conjunta de Ferrà Pizà, Tòfol Sastre i Felip Caldés. 

El 2023, exposició Xesc Mulet i Max, amb edició del curtmetratge Carbón, a Can Planes. Recital a Crestatx amb Dansa de les aromes del fonoll -Felip Caldés i Caterina Tugores-; Margalida Llabrés; Partícula -Antònia Monroig, David Delgado, Emili Sánchez-Rubio; i Jansky -Laia Malo i Jaume Reus-. 

El 2024, homenatge a Jordi Soler Cuart i Gabriel Florit Ferrer. L’acte comptà amb les veus de Francesc Perelló, Violeta Seoane, Miquel Perelló i Miquel Àngel Tortell. Recitaren els poetes Clàudia Darder, Azuzena Momo, Joan Tomàs Martínez i la música de Tomeu Payeras, Maria Adrover i Miquel Bennàssar; i Sa Pobla jazz combo.