Assentada dins la plana més plana de Mallorca trobarem una vila.
Allunyada de les pròsperes vies de progrés i de cultura ciutadana no era certament entre les més afortunades de l’Illa, ni la fama del seu nom traspassava mars i terres.
Tenia però, de temps llunyà una marjal espaiosa on pasturaven voluptuosament ramades.
L’enginy i l’esforç dels seus districtuals la farien prosperar.
Una diada incerta per dins aquelles marjals es va internar un cavaller il·lustre del Rei En Jaume. Passà, i se’n va enamorar.
Una vila sense historia començà a deixar escrit el seu petit record a l’avenir. Aqueixa història emergida al ritme dels ullals, dels terrossos del prat, és la nostra història.
Dins la seva existència tímida i obscura alçarà el front entre les altres viles més afortunades de Mallorca.
Aquesta vila, dins la plana més plana de Mallorca, es digué “Huyalfas”.
Avui li diuen sa Pobla.
Josep Obrador Socies
‘Marginalia’ 1978
El Festival Mallorca Jazz sa Pobla arriba a la tercera dècada d’història amb un programa de concerts i activitats paral·leles que tornarà a convertir sa Pobla en el punt de mira dels aficionats a aquest gènere.
Mantenint el format habitual, que l’ha convertit en punt de referència dels festivals de jazz, l’activitat prevista d’enguany combina els concerts a la plaça Major, on hi haurà el concert inaugural, un espai emblemàtic i de trobada del municipi; el parc de Can Cirera Prim, lloc ideal per convocar els aficionats i aficionades per gaudir de la música, i concebut com a espai mediambiental per simbolitzar la vinculació del medi natural amb la realitat agrícola del municipi. A l’espai del centre cultural de Sa Congregació, és on se celebra la distinció que concedeix el Festival; l’edifici de Can Garroví, centre on s’ubica l’Escola de Música de sa Pobla i on se celebra el seminari del festival; i enguany activam el pati del casal de Can Verdal, situat a la plaça Major, on es programaran una sèrie de concerts de propostes noves i joves.
Els valors del festival no han canviat i la programació reflecteix la vitalitat i creativitat dels escenaris jazzístics actuals.
L’edició de 2024 dona un lloc d’interès a dones artistes, compositores, instrumentistes, cantants i directores, i contribueix, en la seva mesura, a restaurar l’equilibri de gènere en una art on les dones encara estan massa poc representades.
La situació econòmica dificulta el finançament del Festival, produït per l’Ajuntament de sa Pobla, i és d’obligació reconèixer el decidit pas cap endavant d’institucions i d’empreses privades que han volgut donar el seu suport a l’esdeveniment com ara el Consell de Mallorca, l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, la Fundació Guillem Cifre de Colonya o l’empresa de serveis hotelers JS Hotels.
Així mateix, pretenem que les activitats d’enguany tenguin repercussions en l’atenció social i sostenible per a la nostra població. Per a això, aplicam el compromís que la recaptació dels concerts es destinen a l’associació Llar de Memòria, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat treballar amb les famílies i els malalts d’Alzheimer o altres demències.
L’art del cartell d’aquest any és de Biel Aguiló, ‘Güelo’, un dels nostres, cabdal i vital col·laborador.
Del 23 de juliol al 22 d’agost sonarà amb força el millor jazz mallorquí, nacional i internacional als escenaris dels espais elegits perquè el públic pugui gaudir dels esdeveniments més intensament.
El concert inaugural del 30è Festival Mallorca Jazz sa Pobla serà a la plaça Major amb Sa Pobla Jazz Collective una big band integrada majoritàriament per musics de l’illa.
El segon concert es farà al parc de Can Cirera Prim i el protagonitzarà Artemis, un autèntic supergrup de jazz que activa una veu col·lectiva i un enfocament visionari cent per cent femení.
Seguirem dimarts 8 d’agost amb el concert d’Ana Carla Maza, violoncel·lista i compositora cubana que presenta la seva música en format trio i ens introdueix de ple en el colorit univers del seu recent àlbum “Caribe”.
Continuam amb la compositora i saxofonista Irene Reig and The Bop Collective, on les composicions i els arranjaments pivoten entre la tradició del jazz i l’actualitat musical.
El grup encarregat de tancar el 30è Festival Mallorca Jazz sa Pobla és la pianista i compositora Marta Sánchez amb el seu trio que presenta el darrer treball discogràfic ‘Perpetual Void’, un treball determinant i convincent que la situa com una de les pianistes més interessants dels nostres dies.
El Festival Mallorca Jazz sa Pobla no només ens oferirà música excel·lent i de primer ordre, sinó que també es converteix en un punt de trobada essencial per a músics i artistes amb propostes noves i joves, el JAZZDARA. Durant cinc dijous, a partir del 25 de juliol, el pati del casal de Can Verdal, situat a la plaça Major, els i les artistes exhibiran una diversitat de propostes que reflecteixen el batec de talent musical del país. Començarem amb RVL Flamenco Jazz Group, que s’endinsen al món del flamenc jazz a la recerca d’un repertori sòlid i dinàmic. Seguirem amb Pep Garau Quintet, l’objectiu del trompetista Pep Garau és compartir la seva música i reproduir-la amb la major varietat de músics possibles, ja que cadascun li aporta la seva sonoritat i un toc completament diferent. El següent grup és Tramullas, Servera, Matas, Lohikari, quatre músics amb molt de talent i afinitat barregen composicions pròpies i estàndards de jazz passant pel filtre modern i de la improvisació lliure. Continuam amb Toni Rian trio, una formació de nova creació que aporta un enfocament atrevit amb temes propis i estàndards del jazz. El grup encarregat de tancar el cicle és Big Babo, grup mallorquí format per quatre dels músics més destacats de l’escena jazzística de l’illa, presenten el seu darrer disc de pròxima edició. Després de cada actuació hi haurà jam session.
Des de fa denou anys la programació del Festival Mallorca Jazz sa Pobla compta amb les activitats pedagògiques del Seminari de Jazz de la Traveling School PlayJazz. Aquest any proposam una confluència entre els professors que varen iniciar el projecte i els alumnes que ara són professors. Un taller intensiu d’improvisació, enfocat a petits grups.
L’any 2022 s’entregà el primer Premi Festival Mallorca Jazz sa Pobla. Enguany se li concedeix a Víctor Uris, per la seva llarga trajectòria, per la seva vinculació, participació amb el Festival Mallorca Jazz sa Pobla i per la contribució al gènere de la música blues.
També programam una exposició de fotografies al parc de Can Cirera Prim, ‘Et regalo la meva mirada’, una mostra que reuneix els treballs fotogràfics de diverses autores i autors que han fotografiat l’harmonista Víctor Uris. Et regalen la seva mirada. Les pots contemplar, seleccionar, escollir i la preferida endur-te-la’n a casa.
Bon festival!
PROGRAMACIÓ
SA POBLA JAZZ COLLECTIVE
Dimarts, 23 de juliol, a les 22 hores
Plaça Major

© Dani Alvarez
Una formació en format Big Band integrada majoritàriament per músics de la illa. Treballa amb joves músics projectant les seves melodies realitzades a nivell local per projectar a nivell nacional la música creada a Mallorca i presentada amb primícia al nostre esdeveniment. Les seves harmonies jazzístiques reviuen les tonades de treball del camp que antigament els nostres avantpassats interpretaven mentre feien les seves tasques agrícoles al camp de sa Pobla. Dirigits per Toni Vaquer.
ARTEMIS
Dilluns 29 de juliol, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim

Renee Rosnes, piano i Fender Rhodes; Ingrid Jensen, trompeta; Nicole Glover, saxo tenor; Noriko Ueda, contrabaix; Allison Miller, bateria.
La formació Artemis és un autèntic supergrup de jazz, el millor grup de l’any segons la revista de referència ‘Downbeat’, una formació instintiva i indomable procedents de diversos països, es van unir per primera vegada per fer una gira de festivals a Europa l’estiu de 2017.
El nom d’Artemis, està inspirat en honor a la deessa grega filla de Zeus i germana bessona d’Apol·lo. El projecte va sorprendre a Don Was que no trigaria gaire a fitxar aquestes deesses del jazz amb el segell Blue Note.
Artemis actuen amb poder, passió, intensitat i sensibilitat, presenten composicions fluides, inspirades i interactives, simplement impressionants i úniques.
Tres anys després del primer àlbum homònim, aquest col·lectiu 100% femení, han publicat la seva nova obra “In Real Time”, elogiada per la premsa especialitzada.
Artemis activen en una veu col·lectiva i un enfocament visionari el Jazz sense fronteres.
ANA CARLA MAZA
Dimarts 6 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim

Ana Carla Maza, violoncel acústic i veu; Norman Peplow, piano; Marc Ayza, bateria.
Ana Carla Maza, la violoncel·lista i compositora cubana, presenta la seva música en format trio i ens introdueix de ple en el colorit univers del seu recent àlbum “Caribe”.
Nascuda a l'Havana dins d'una família de músics, Ana Carla Maza viu la música des de ben jove. Alumne de Míriam Valdés, filla de Bebo Valdés.
Tot i que va començar la seva carrera amb el piano, va acabar abraçant el violoncel, instrument que convertiria en el seu instrument preferit i talismà per a la seva creació.
Després d'una etapa a Barcelona, l'artista decidiria assentar-se a París on va començar els estudis al Conservatori de la ciutat. Pocs anys després arrancaria la seva carrera en solitari amb un àlbum debut, Solo Acústic Concert, editat el 2016.
El 2024, la seva discografia compta ja amb quatre àlbums. A ‘Caribe’ la compositora construeix tota una declaració d’amor a Llatinoamèrica, la música i les fortes figures femenines. Un himne a l’alegria de viure, una oda a l’esperança, una obra molt personal en què alterna la seva sensibilitat femenina i el colorit del jazz llatí.
IRENE REIG & THE BOP COLLECTIVE
Dimarts 13 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim

Irene Reig: Flauta, Saxo alt, Saxo soprano, Composició, Direcció. Marta Garrett: Veu. Joan Mar Sauqué: Trompeta. Alaba Pujals: Trombó. Héctor Florià: Saxo tenor. Joan Monné: Piano. Giuseppe Campisi: Contrabaix. Joan Casares: Bateria.
Presentació Nou Àlbum "Decisió i Coratge"
La compositora i saxofonista Irene Reig és una de les representants més destacades de la nova generació de músics de jazz. ‘Decisió i Coratge’ és el títol del tercer disc d’Irene Reig i l'octet The Bop Collective. Una crida a fer el cor fort davant les dificultats i a actuar amb convicció i fermesa. A creure en els propis ideals i objectius i dur-los a terme.
Decisió i Coratge és un disc que marca un avant i un després en la trajectòria d'aquest projecte. Un recull de vuit temes que mostra l'evolució i la inquietud musical dels vuit músics de la formació, tots ells destacats artistes de l'escena del Jazz actual.
L'estètica de The Bop Collective és el fruit d'una vida dedicada a la música: les composicions i els arranjaments de la saxofonista Irene Reig pivoten entre la tradició del Jazz i l'actualitat musical. Una aposta que, tot i preservar l'essència de les melodies arrelades al cant, explora l'harmonia i la mètrica de moltes branques diferents dins el món de la música.
thechangesmusic.com/bop-collective
https://www.instagram.com/irenereigg/
MARTA SÁNCHEZ TRIO
Dimarts, 20 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim

Marta Sanchez, piano. Michael Formanek: baix. Andres Litwin: batería.
La pianista i compositora madrilenya Marta Sánchez fa temps que deixa empremta a l'escena novaiorquesa, amb la seva música creativa, contemporània i original; i, en els darrers anys, ha obtingut un reconeixement internacional que la situa com una de les pianistes emergents més interessants del Jazz dels nostres dies.
Sánchez es va traslladar, gràcies a una beca Fulbright, a Nova York el 2011 per cursar un Màster en Interpretació de Piano de Jazz a la NYU. Des de llavors ha publicat 5 discos amb el seu quintet: Partenika (2015), Danza Imposible (2017), El Rayo de Luz (2019) i SAAM (Spanish American Art Museum) (2022). Tots ells van rebre elogis de la crítica i la premsa nord-americana, incloent The New York Times, Wall Street Journal, Fresh Air, WBGO, DownBeat, All Music i All About Jazz.
Sánchez ha realitzat gires pels Estats Units i Europa, i ha actuat en prestigiosos escenaris i festivals com el Festival de Jazz de Madrid, Eurojazz a la Ciutat de Mèxic, Eurojazz a Atenes, el Festival de Jazz de Vitòria Gasteiz, el Winter Jazz Festival a Nova York, i festivals a Nicaragua, Guatemala entre d'altres. Als Estats Units, s'ha presentat a reconeguts clubs, incloent Dizzy's Club, Jazz Gallery, Village Vanguard, Birdland, Blue Note, 55 Bar, Smalls…
El mes d'abril publicà 'Perpetual Void' (Intakt Records) en formació de trio que compta amb Chris Tordini i Savannah Harris. Aquest àlbum segurament serà un dels enregistraments de trio de piano més convincents d'aquest any.
https://www.martasanchezmusic.com/
JAZZDARA
El Festival Mallorca Jazz Sa Pobla no només ens oferirà música excel·lent i de primer ordre, sinó que també es converteix en un punt de trobada essencial per a músics i artistes amb propostes noves i joves, l'anomenem JAZZDARA. Durant cinc dijous el pati del CASAL DE CAN VERDAL, situat a la Plaça Major, els i les artistes exhibiran una diversitat de propostes que reflecteixen el batec de talent musical del país. Després de cada actuació hi haurà jam session.
RVL FLAMENCO JAZZ GROUP
Dijous 25 de juliol, a les 20,30 hores
Casal de Can Verdal. Plaça Major. Carrer Curt, 2
Ana Ayala, flauta travessera. Itziar Mendivil, saxo alt. Roger Herrero, piano. Miquel Bennàssar, baix elèctric. Pau Planas, bateria.
Raval Flamenco Jazz Group és un grup de sis joves de trajectòries musicals diverses, que coincideixen al conservatori del Liceu (Barcelona), basant-se en el flamenc i el jazz com a fil conductor del projecte, però alhora incorporant elements musicals d’altres gèneres com la música clàssica, música cubana, música tradicional argentina i mallorquina, entre d’altres. La decisió de fusionar el flamenc i el jazz es veu motivada pel caràcter de la formació i el rerefons jazzístic dels mateixos músics, alternant amb composicions pròpies i de referents del gènere com Paco de Lucía, Chano Domínguez, Jorge Pardo o Niño Josele.

PEP GARAU QUINTET
Dijous 1 d’agost, a les 20,30 hores
Casal de Can Verdal
Pep Garau, trompeta. Tomeu Garcias, trombó. Toni Vaquer, piano. Joan Garcias, contrabaix. Enric Fuster, Bateria.
El Pep Garau Quintet es va formar l’any 2019 i compta amb alguns dels músics de jazz més actius de les Illes Balears. L’objectiu de Pep Garau és compartir la seva música i reproduir-la amb la varietat més gran de músics possibles, ja que cadascú aporta la seva sonoritat i un toc completament diferent. El repertori del quintet està format per música pròpia composta pel mateix trompetista, amb alguns arranjaments revisats per Toni Vaquer així com alguna versió, com ara Joana Lluna del reconegut músic mallorquí Joan Bibiloni. El 2020 varen treure el seu primer disc, gravat en directe al Festival A Jazz de Mar de Portocolom.

TRAMULLAS, SERVERA, MATAS, LOHIKARI.
Dijous 8 d’agost, a les 20,30 hores
Casal de Can Verdal
Aina Tramullas, veu. Gori Matas, piano. Marko Lohikari, contrabaix. Josep Servera, bateria.
Quatre músics amb molt de talent i afinitat, de l’escena actual del jazz de l’illa, ens presenten, Miscel·lània, l’àlbum debut d’aquest quartet. En aquesta ocasió els músics barregen composicions pròpies i estàndards de jazz passant pel filtre modern i de la improvisació lliure, enregistrat el 25 de febrer a Can Fogarada (Palma) en format de concert. La gran afinitat musical que comparteixen els permet improvisar amb molta llibertat i crear música in situ. Això implica que cada concert és únic i irrepetible.

TONI RIAN TRIO
Dijous 15 d’agost, a les 20,30 hores
Casal de Can Verdal
Toni Rian, piano. Toni Frontera, bateria. Miquel Bennàssar, contrabaix. Una formació de nova creació que aporta un enfocament atrevit amb temes propis i estàndards del jazz. Liderats per Toni Rian, un músic que projecte una particular mirada a la creació pianística dins les noves veus del jazz illenc.

BIG BABO
Dijous 22 d’agost, a les 20,30 hores
Casal de Can Verdal
Carles Medina, saxo tenor i soprano. Toni Mora, piano. Joan Garcias, contrabaix. Enric Fuster, bateria.
Big Babo és un grup mallorquí format per quatre dels músics més destacats de l’escena jazzística de l’Illa. El grup neix el 2018 fruit de la seva convivència en un pis a Barcelona, on sorgeix una amistat i complicitat úniques, que decideixen materialitzar creant el seu primer disc homònim Big Babo (Autoeditat, 2021). Des de llavors han tocat a nombroses sales i festivals a Catalunya i Balears on han pogut presentar la seva música a públics d’allò més diversos. El 2023 van gravar el seu segon disc, que veurà la llum durant el 2024. Es tracta d’un disc que recull una clara evolució del grup, de les seves composicions, de la maduresa musical dels seus membres i del clar compromís en la recerca musical.

PREMI HOMENATGE
VICTOR URIS, UN HOMENATGE
Dijous, 8 d’agost a les 20,30 hores
Centre Cultural Sa Congregació

Per la seva llarga trajectòria, per la seva vinculació i participació amb el Festival Mallorca Jazz sa Pobla i per la seva contribució del gènere de la música blues, l’harmonista Victor Uris s’erigeix amb el Premi Festival Mallorca Jazz sa Pobla 2024!
Es projectarà el document ‘Victor Uris, els camins del blues’ de Javier Pueyo.
Neix a Palma l'any 1958. De formació autodidacta, s'inicia al món de la música a finals del 82 arran del naixement de la banda Harmònica Coixa Blues Band, que és fruit de la unió de tres músics mallorquins: Pep Bany, Toni Reynés i Victor Uris. 1988- Graven el seu primer LP Harmònica Coixa Blues Band, comptant amb la col·laboració d'Erroll Woiski, Joan Bibiloni i Deborah Carter entre d'altres.
https://www.facebook.com/victor.uris
EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES
Del 29 de juliol al 20 d'agost.
ET REGALO LA MEVA MIRADA
Parc de Can Cirera Prim
Exposició de fotografies a l’aire lliure.

Una mostra que reuneix els treballs fotogràfics de diverses autores i autors que han fotografiat a l’harmonista Victor Uris. Et regala la seva mirada.
El resultat és un projecte de documentació, una celebració de la vida en què prima el valor documental de les imatges, on l'ànima del blues s'escolta i es veu, en el qual l’aficionat també reconeixerà l'amor, el respecte i l'admiració per la música.
Les pots contemplar, seleccionar, escollir i la preferida emporta-te-la a casa.
SEMINARIS
19è SEMINARI TRAVELING SCHOOL PLAYJAZZ
De Divendres 9 a diumenge 11 d’agost
Escola de Musica de sa Pobla. Plaça del Mercat
Al llarg dels darrers divuit anys, el Taller de Jazz de la Traveling School a sa Pobla, ha vist participar més de 500 alumnes junts amb una constel·lació de professors internacionals. Jimmy Weinstein, Lilly Santon i Toni Miranda van iniciar aquest projecte l'agost del 2006.
Per a aquesta edició la Traveling School està orgullosa d'incloure antics alumnes com Llorens Barceló i Pep Garau, l'antic alumne i professor Thomas Fontin.
La Traveling School proposa un taller intensiu d'improvisació, enfocat a petits grups (combos) on els músics realment tenen un ampli espai per experimentar i practicar la improvisació jazzística. Cada combo tindrà un professor que faciliti l’experiència culminant amb un recital al final del taller. Els professors donen suport a aquests combos amb la seva gran experiència acumulada després d'anys de pràctica professional sobre l'escena internacional.
Obert a tots els instruments i veu.
Concert final obert al públic.
Claustre de professores:
Jimmy Weinstein, bateria (director)
Lilly Santon, veu / estàndards (co-directora)
Toni Miranda, guitarra
Pep Garau, trompeta
Thomas Fontin, saxofon
Llorens Barceló, piano/teclat
Matricula: 75€ fins a 05/08/2024 (edat mínima 11/12)
jwtrav@gmail.com o whatsapp 634147813
Lloc: Escola de Musica de sa Pobla. Plaça del Mercat
Horari preliminar:
Divendres 9 d'agost
10:00 - 10:30 Masterclass
10.30 - 11.45 Instrument/improvisació
11:45 - 12:15 Descans
12:15 - 14:00 Combo
Dissabte 10 d'agost
10:00 - 10:30 Masterclass
10.30 - 11.45 Instrument/improvisació
11:45 - 12:15 Descans
12:15 - 14:00 Combo
Diumenge 11 d'agost
10.00 - 12:00 Assaig Combos
12:30 - 14:00 Concert Final
