FESTIVAL DE JAZZ 2023
El FESTIVAL MALLORCA JAZZ SA POBLA es reafirma en la voluntat intacta de continuar apostant tant pel present de l'escena jazzística com per revisar i reinterpretar el llegat del gènere i dels seus i les seves mestres.
Celebrem la vint-i-novena edició encoratjats a elaborar una programació que ens permet un programa de rabiosa actualitat amb figures emergents i tòtems de la història del jazz, així com programar músics de les nostres illes.
Així mateix, pretenem que les activitats d'enguany tinguin repercussions en l’atenció social i sostenible per a la nostra població. Per a això, apliquem el compromís de que la recaptació dels diferents concerts es destinen a l’associació Llar de Memòria, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat treballar amb les famílies i els malalts d’Alzheimer o altres demències.
L'art del cartell d'aquest any és de Joan Llabrés, un dels nostres, cabdal i imprescindible fotògraf.
Del 26 de juliol al 22 d’agost sonarà amb força el millor del jazz mallorquí, nacional i internacional a l’escenari de la Plaça Major i del Parc de Can Cirera Prim, espai elegit perquè el públic pugui gaudir dels esdeveniments més intensament.
El concert inaugural del 29è FESTIVAL MALLORCA JAZZ SA POBLA serà a la PLAÇA MAJOR amb la gran Shakura S’Aida reconeguda com a una de les primeres figures femenines del blues.
El segon concert de l'edició d'enguany es farà al PARC DE CAN CIRERA PRIM i el protagonitzarà Kenny Barron un dels pianistes més influents de la història del Jazz i considerat per molts el millor pianista de Jazz en actiu.
Seguirem el dilluns 7 d'agost amb el concert de Mary Halvorson que representa potser millor que cap altre músic nord-americà de la seva generació, la figura de la jazzista total del segle XXI. Amb el sextet Amaryllis ha enregistrat un dels millors discos de jazz de l'any.
Un dels concerts del Festival Mallorca Jazz sa Pobla d'aquest any, on els músics són de la illa serà la Gillespie Big Band, enguany es compleixen 30 anys de la mort de Dizzy Gillespie, figura cabdal en la història del jazz, realitzem un reconeixement a la seva persona i a la seva obra.
El dimarts 22 d’agost Pere Bujosa, ens delectarà amb arranjaments basats en la tradició jazzística i altres gèneres com el rock o la música electrònica. El 2022 Pere Bujosa Trio va ser finalista al premi Millor Banda Emergent concedit per la Plataforma Jazz España.
El grup encarregat de tancar el 29è Festival Mallorca Jazz sa Pobla és el del mallorquí i pobler Miquel Bennàssar amb el seu projecte Huialfàs que reviu les tonades de treball de sa Pobla en clau jazzística i experimental mitjançant un Ensemble de trenta-quatre músics.
Des de fa divuit anys la programació del Festival Mallorca Jazz sa Pobla compta amb les activitats pedagògiques del Seminari de Jazz de la Traveling School PlayJazz. Aquest any proposem una nova iniciativa, una confluència entre els professors que van iniciar el projecte i els alumnes que ara són professors. Un taller intensiu d´improvisació, enfocat a petits grups.
L’any passat s’entregà el primer Premi Festival Mallorca Jazz sa Pobla al poeta i periodista Miquel Cardell. Enguany se li concedeix a Toni Miranda per la seva llarga trajectòria, encara activa, per la seva vinculació i participació amb el Festival Mallorca Jazz sa Pobla i per la seva contribució del gènere jazzístic.
També programem una exposició de fotografies al Parc de Can Cirera Prim ‘Et regalo la meva mirada’, una mostra que reuneix els treballs fotogràfics que ha realitzat la caçadora d'imatges JOANA CRESPÍ durant aquests darrers anys al Festival Mallorca Jazz sa Pobla. Et regala la seva mirada. Les pots contemplar, seleccionar, escollir i la preferida emporta-te-la a casa. Bon Festival!
PROGRAMACIÓ
SHAKURA S’AIDA
Dimecres, 26 de juliol, a les 22 hores
Plaça Major
Shakura S'Aida: veu. Brooke Blackburn: guitarra. Chuck Anthony: guitarra. Anders "Molle" Mollin: baix. Markku Reinikainen: bateria.
La cantant i actriu de teatre Shakura S’Aida compta amb una sòlida trajectòria artística de més de vint-i-cinc anys. Natural de Brooklyn i criada a Suïssa, aviat es va traslladar a Toronto, on ha desenvolupat gran part de la seva carrera artística, segueix sorprenent el públic amb el seu apassionant estil vocal de Blues, així com una extraordinària habilitat per oferir cançons originals potents i "endinsar-se fins a l’ànima" de les cançons més venerables.
Cantant versàtil i animadora consumada, el 2008 va publicar el seu primer àlbum en solitari, “Blueprint”, de forma independent. La seva carrera va rebre un important recolzament després de la seva performance a l'International Blues Challenge de Memphis, on va obtenir el subcampionat, competint contra més de 100 bandes de més de vint països diferents.
El 2010 va presentar el seu segon treball, “Brown Sugar”, i el 2012 va publicar el doble CD, “Time”. Shakura ens presenta a sa Pobla el seu nou àlbum “Hold on to Love”, nominat als Premis Juno 2023 en la categoria de Millor àlbum d'Arrels Contemporànies, s'envolta d'artistes de prestigi com Keb’Mo’, Eric Gales, Lee Oskar, Terra Lightfoot, Kyla Charter i Larnell Lewis, entre altres.
KENNY BARRON TRIO
Dimarts 1 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Kenny Barron, piano. Kiyoshi Kitagawa, contrabaix. Johnathan Blake, bateria.
Kenny Barron, un dels pianistes més influents de la història del Jazz. Va néixer a Filadèlfia, l'any 1943, i ha decidit celebrar el 80è aniversari sobre els escenaris, oferint-nos un repàs a la seva extensa i magnífica carrera.
Considerat per molts el millor pianista de Jazz en actiu, Kenny Barron es caracteritza per l'enorme gust amb què selecciona el repertori i per l'elegància en la seva execució. Barron, amb el seu estil refinat, articulat i imaginatiu, és un dels pianistes tècnicament més complets del Jazz, però no necessita recórrer a les ostensions tècniques per convèncer l'espectador; en té prou amb la seva gran sensibilitat. És el principal conservador de la tradició del piano be-bop, entroncant amb figures històriques com Hank Jones o Tommy Flanagan, encara que Barron se segueix aventurant en nous territoris creatius amb la mateixa frescor amb què ho feia al començament de la seva dilatada carrera.
El 1963 Barron va entrar a la banda de Dizzy Gillespie i, des de llavors, ha treballat amb infinitat de músics, entre els quals podem destacar, a més del ja citat Gillepie, Stan Getz, Yusef Lateef o Freddie Hubbard, Jimmy Owens, Stanley Turrentine, Milt Jackson, Jimmy Heath, Buddy Rich, Ron Carter, Charlie Haden, Buster Williams, Ben Riley, Charlie Rouse, David Sánchez,…
Kenny Barron no pretén revolucionar el gènere sinó trobar el to adequat i perpetuar la tradició del swing intel·ligent i imparable. Amb el seu fidel Kiyoshi Kitagawa al baix i Johnathan Blake a la bateria, l'"art del trio" arriba al sublim! Classe alta.
MARY HALVORSON Amaryllis Sextet
Dilluns 7 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Mary Halvorson, guitarra. Nick Dunston, contrabaix. Adam O’Farrill, trompeta. Jacob Garchik, trombó. Patricia Brennan, vibràfon. Tomas Fujiwara, bateria.
Mary Halvorson (Boston, 1980) representa, potser millor que cap altre músic nord-americà de la seva generació, la figura del jazzista total al segle XXI: Halvorson és creativa, original, brillant, completament compromesa amb la seva obra, capaç de participar en projectes molt dispars i, alhora, sonar sempre a si mateixa, personal i intransferible. A més de treballar amb músics com Anthony Braxton, Ingrid Laubrock, Taylor Ho Bynum, Bill Frisell o John Zorn, Halvorson ha liderat alguns dels grups més interessants dels últims anys.
‘Amaryllis’ el projecte que Halvorson presenta a sa Pobla, és un dels deu millors discs de jazz de l’any, segons la premsa especialitzada, i en destaca la capacitat que té per sorprendre l’oient. El treball uneix moltes influències i gèneres musicals des de el jazz, la música experimental, la ‘new music’ i que es confirma com una de les veus més rellevants del moment.
https://www.maryhalvorson.com/
GILLESPIE BIG BAND
Dimecres 16 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Trompetes: Genís Navarro, Gabriel Saito, Pep Garau, Jaume Blázquez. Trombons: Miquel Gayá, Josep Oliver, Sergio Vicente, Tomeu Garcies. Saxo Alt: Pablo Frías, Carles Medina. Saxo Tenor: Lleonard Martínez, Miquel A. Rigo. Saxo Baríton: Pere Miquel Molina. Piano: Gori Matas. Contrabaix: Marko Lohikari. Bateria: Teo Salvà. Percussió: Pep Lluís Garcias. Direcció i arranjaments: Antoni Miranda.
L’any 2023 es compleixen 30 anys de la mort de Dizzy Gillespie, figura cabdal en la història del jazz. L’any 1981 va ser cap de cartell de la primera edició del Festival de Jazz de Palma i en aquest concert en format de big band volem realitzar un reconeixement a la seva persona i a la seva obra.
Dizzy Gillespie és el compositor de temes tan emblemàtics com “A night in Tunisia”, “Manteca”, “Be-bop”, “Con Alma”, etc., composicions que són presents en el repertori de molts de músics actuals.
Amb aquest concert es vol donar a conèixer la seva música amb la visió personal del guitarrista i arranjador Antoni Miranda (1960), persona relacionada amb el Festival de Jazz de sa Pobla, qui aporta el seu segell personal a les composicions del trompetista.
https://www.tonimiranda.com/de/
PERE BUJOSA TRIO
Dimarts, 22 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Pere Bujosa, contrabaix. Xavi Torres, piano. Joan Terol, bacteria.
Pere Bujosa Trio és un grup format l’any 2017 a Amsterdam pel contrabaixista mallorquí Pere Bujosa (1992), el pianista Xavi Torres i el bateria Joan Terol. Junts creen una música que uneix elements com les polirítmies, efectes i sons atmosfèrics, també hi trobam arranjaments basats en la tradició jazzística i altres gèneres com el rock o la música electrònica.
L'any 2019 presenten el seu primer disc Wabi-Sabi, de la mà del reconegut segell Fresh Sound New Talent. En el seu darrer EP Arise (2021), el grup reflecteix la maduresa d’haver tocat junts aquests darrers anys i continua endinsant-se en la fusió de diferents estils amb el jazz.
Bujosa ha treballat al servei de músics com els artistes internacionals Antonio Serrano, Ben Van Gelder (Països Baixos), Hanna Paulsberg (Noruega) i Salvador Sobral (Portugal). En aquest treball, Bujosa explora les possibilitats d’un dels formats més clàssics del camp del jazz: el trio de piano, contrabaix i bateria. El grup de Pere Bujosa Trio aposta per reflectir la passió del músic mallorquí pel ritme i les textures, amb una fórmula purament jazzística però amb influències del rock, l’electrònica i la improvisació lliure, entre altres gèneres.
https://www.perebujosamusic.com/
HUIALFÀS ENSEMBLE
Dimecres, 30 d’agost, a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Veu i Flauta: Rosa Garcies. Flabiol i Xeremies : Maria Adrover. Flautes de canya, Arxillaüt, Grall: Bartomeu Payeras. Guitarró, Llaüt, Flabiol, Flauta de canya: Toni Nadal. Flauta Travessera: Ana Ayala. Oboè: Julia López. Saxo Alt i Soprà: Eva Fernàndez. Saxo Alt i Tenor: Pau Montoya. Saxo Tenor: Carles Medina. Saxo Bariton: Mique Angel Rigo. Trombons: Tomeu Garcies, Pablo Martín, Sergi Tous, Ramón Berjaga. Trompetes: Pep Grau, Maria Antònia Gili, Tomeu Estelrich. Violins: Marta Roselló, Roser Julià, Sinéad Cormican, (5 violins més). Violes: 2 violes. Violoncels: Carmela Cristos, Paula Martos. Piano: Roger Herrero. Guitarra elèctrica: Pere Joan Company. Bateria: Enric Fuster. Percussió: Tramel Levalle, Frances Aparicio. Baix elèctric, contrabaix, viola de gamba medieval, composicions i arranjaments: Miquel Benàssar Bonnín. Direcció: Sergi Vergés.
Huialfàs Ensemble és una orquestra liderada per Miquel Bennàssar que reviu les tonades de feina de sa Pobla en clau jazzística i experimental. El projecte pretén posar en valor el llegat cultural i musical pobler a través del prisma del jazz i la música moderna. Per fer-ho, Bennàssar ha dut a terme un projecte de recerca per rescatar els ecos de les melodies que omplien el camp pobler als segles passats, i les ha arranjades per a orquestra de jazz amb secció de corda, instruments tradicionals i, per descomptat, veu. El projecte d’Huialfàs es nodreix també de tradicions musicals d’altres indrets del món, a més del llegat del jazz i la música clàssica introduint instruments de la musica tradicional de Mallorca, creant una una sonoritat única. D’aquesta manera, Bennàssar pretén, amb el màxim respecte i cura per les tonades de feina, resinificar-les fora del seu context original i dotar-les d’un espai propi en l’àmbit del jazz i la música d’avantguarda. De retruc, Huialfàs Ensemble és un homenatge a la vila de sa Pobla, al seu llegat cultural i a la tasca de cantadors i folkloristes com madò Antònia Buades.
La banda consta de 34 dels millors músics de l’escena del jazz, música clàssica i tradicional de l’illa i Catalunya sota la direcció del mestre Sergi Vergés. @miquelbenbon
PREMI HOMENATGE 2023
TONI MIRANDA, UN HOMENATGE
Dijous, 3 d’agost a les 20,30 hores
Centre Cultural Sa Congregació
Per la seva llarga trajectòria, encara activa, per la seva vinculació i participació amb el Festival Mallorca Jazz sa Pobla i per la seva contribució del gènere jazzístic el guitarrista Antoni Miranda s’erigeix amb el Premi Festival Mallorca Jazz sa Pobla 2023! Ens brindarà un concert de celebració a guitarra sola.
Antoni Miranda (1960) des de la seva infància du un idil·li amb la guitarra. De ben jovenet freqüentà el ‘Centro de la guitarra’, temple musical del anys seixanta i setanta a Palma, on s´interessa pel jazz i coneix Salvador Font “Mantequilla” i Manolo Bolao, amb qui comparteix escenaris durant uns anys.
Fundador de diferents formacions jazzístiques com “Brossat” i “Téntol”, i col.laborador habitual a sessions discogràfiques, ha format part de la Big Band de Palma i ha representat les Illes Balears a la “Muestra Nacional de Jazz” de l´any 1989.
Miranda ha participat en tota mena de formacions, aliances creatives diverses, com ara Ricardo Pla (Irakere), Alex Acuña (Weather Report), Peter Erskine (Steps Ahead), etc.
Dins l´apartat educatiu cal esmentar la seva adhesió a la Associació “Traveling School” de Jimmy Weinstein i Lilly Santon extremadament relacionada amb el festival de jazz pobler.
Ha consolidat una personalitat pròpia amb un jazz mediterrani, extravertit, fresc i obert a la recerca de noves formes d’expressió́.
EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES
De l’1 d’agost al 30 d’agost.
Parc de Can Cirera Prim
Exposició de fotografies a l’aire lliure.
JOANA CRESPÍ
ET REGALO LA MEVA MIRADA
Una mostra que reuneix els treballs fotogràfics que ha realitzat la caçadora d'imatges JOANA CRESPÍ SOLER durant tots aquests anys de Festival Mallorca Jazz sa Pobla. Et regala la seva mirada.
El resultat és un projecte de documentació, una celebració de la vida en què prima el valor documental de les imatges, on l'ànima del jazz s'escolta i es veu, en el qual l’aficionat també reconeixerà l'amor, el respecte i l'admiració al jazz d'una dona amb swing propi.
Les pots contemplar, seleccionar, escollir i la preferida emporta-te-la a casa.
18è SEMINARI TRAVELING SCHOOL PLAYJAZZ
De Divendres 4 a diumenge 6 d’agost
Escola de Musica de sa Pobla. Plaça del mercat
Al llarg dels darrers disset anys, el Taller de jazz de la Traveling School a Sa Pobla, ha vist participar més de 500 alumnes junts en una constel·lació de professors internacionals. Jimmy Weinstein, Lilli Santon i Toni Miranda van iniciar aquest projecte a l'agost del 2006. Passats aquests anys han vist una gran varietat de tallers des dels combos per a tots els nivells fins a les classes magistrals de les llegendàries mestres vocalistes Sheila Jordan (2017), Jay Clayton (2018) el pianista Marco Mezquida (2014) l'il·lustre saxofonista Lee Konitz (2007), a més dels seminaris de formació professional amb el saxofonista Perico Sambeat (2016) el pianista Toni Vaquer (2018), el pianista Greg Burk (2019) i l'il·lustre el trompetista Ahmed Abdullah (2022).
Per a aquesta 18a edició la Traveling School està orgullosa d'incloure antics alumnes com Llorens Barceló (1 i 10 edició) i Pep Garau (11 i 12 edició), l'antic alumne i professor Thomas Fontin (11 edició i professor a la 12 , 16 i 17 edicions).
La Traveling School proposa un taller intensiu d'improvisació, enfocat a petits grups (combos) on els músics realment tenen un ampli espai per experimentar i practicar la improvisació jazzística. Cada combo tindrà un professor que faciliti l´experiència culminant amb un recital al final del taller. Els professors donen suport a aquests combos amb la seva gran experiència acumulada després d'anys de pràctica professional sobre l'escena internacional.
Obert a tots els instruments i veu
Concert final obert al públic
Claustre de professores:
Jimmy Weinstein, bateria (director)
Lilly Santon, veu / estàndards (co-directora)
Toni Miranda, guitarra
Pep Garau, trompeta
Thomas Fontin, saxofon
Llorens Barceló, piano/teclat
Matricula: 75€ fins a 31/07/2023 (edat min 11/12)
[email protected] o whatsapp +39 370 302 0088
Lloc: Escola de Musica de sa Pobla. Plaça del mercat
Horari preliminar:
Divendres 4 d'agost
10:00-10:30 Masterclass
10.30 - 11.45 Instrument/improvisació
11:45 - 12:15 Descans
12:15 - 14:00 Combo
Dissabte 5 d'agost
10:00-10:30 Masterclass
10.30 - 11.45 Instrument/improvisació
11:45 - 12:15 Descans
12:15 - 14:00 Combo
Diumenge 6 d'agost
10.00 - 12:00 Assaig Combos
12:30 - 14:00 Concert Final
Seminari Jazz Traveling School 2007. Amb Lee Konitz