XXVIII TROBADA DE XEREMIERS I FIRA DE LUTIERS

18-Octubre-2023

La Trobada de xeremiers i fira de lutiers arriba a la vint-i-vuitena edició a sa Pobla. El tradicional encontre de colles xeremieres, fabiolers, tamborers, fabricants i constructors artesanals d'instruments musicals tendrà lloc el cap de setmana dels dies 18 i 19 de novembre de 2023, on s'aplegaran i confluiran en unes jornades de reivindicació de l'imaginari folklòric i popular de l'illa de Mallorca. 

Dissabte 18 de novembre, Christian Di Fiore quartet en concert a les 22h a Sa Congregació

Després de gaudir en anteriors edicions dels sons de la gaita gallega (amb Susana Seivane) i del sac de gemecs català (amb Francesc Sans), arriba el torn de la zampogna italiana amb Christian di Fiore, avui considerat un dels virtuosos més grans d'aquest instrument. El concert de l'italià tendrà lloc dissabte dia 18 de novembre a les 22 hores a Sa Congregació. El preu de l'entrada és de 13 euros via ticketib.com

Christian Di Fiore s'ha interessat per la música des de petit, des dels 3 anys, sobretot pels instruments clau de la seva terra: la cornamusa i l'acordió. De seguida va començar un intens i constant estudi autodidacta sobre ells, fins a fer concerts i participar en festivals de ressonància nacional i internacional, gires per Itàlia, Argentina, Polònia, França, Anglaterra, Bèlgica i Espanya.

L'any 2014 va fundar el grup "Christian Di Fiore & Sinfonia Ensemble", format per: zampogna, oboè, contrabaix, acordió, orgue i bateria, amb el qual proposa un repertori de composicions originals i innovadores que van des de les músiques del món i que barreja sons de la tradició italiana amb sons de tradicions no europees.

Amb els anys va perfeccionant i personalitzant cada cop més el seu enfocament modern, el seu estil original i innovador que el van portar a obtenir resultats brillants i col·laboracions artístiques de prestigi: Antonella Ruggiero, Eugenio Bennato, Teresa De Sio, Peppe Barra, Dacia Maraini, Riccardo Tesi, Roberto Colombo, Piera Degli Esposti, Elio Pecora, Ambrogio Sparagna, Giovanna Marini, Nuova Compagnia di Canto Popolare, Hevia.

El repertori exclusivament instrumental és una mena de viatge en el temps i diversos estils musicals, protagonitzat per la gaita i l'acordió acompanyats del piano, instrument clàssic per excel·lència. Les cançons, la majoria inèdites, s'inspiren en històries i anècdotes sobre Molise, en personatges, artesans i artistes per a qui el so de la gaita era la principal font d'inspiració. Per a l'ocasió estarà acompanyat per Giulio Gentile al piano. La unió entre aquests dos mons aparentment diferents dóna vida a un nou concert, amb sons originals, que abasten totes les músiques del món.

Diumenge 19 de novembre, trobada i dinar de germanor

Com és tradició, diumenge dia 19 de novembre tendrà lloc la trobada de xeremiers i fira de lutiers a la Plaça Major de sa Pobla a partir de les 9 hores. Allà s'hi congregaran i sonaran xeremiers d'arreu de l'illa de Mallorca i també vinguts de fora. A la fira hi haurà paradetes de mostra i venda amb els fabricants i constructors artesanals d'instruments musicals.

La jornada continuarà el migdia amb un dinar de germanor xeremiera que tendrà lloc al restaurant Esportiu - Mel d'abella (C/ Fradins, 61) a partir de les 14 hores. Per assistir al dinar, la inscripció en aquest formulari és obligatòria.

Hi col·laboren: la Fundació ACA i l'Associació Cultural Albopàs