Festes i Tradicions

Sant Antoni

Dia 16 i 17 de gener. Tradicional festa en honor al patró del poble. Durant dues setmanes tenen lloc una sèrie celebracions religioses i activitats de tota mena que tenen el moment més àlgid durant el dia 16, la revetla de la festa.
Una setmana abans, però, ja han començat els actes, entre els quals destaquen per la seva tradició: Sa Llego, una cursa popular solidaria, de 7.780 m per un antic itinerari del foravila pobler; el Certamen Infantil de Ximbomba, a càrrec de l’escola Festa de sa Ximbomba, el concert de la Coral de sa Pobla i el Correfoc, amb els Dimonis i Tamborers d’Albopàs de sa Pobla.
Durant el dia 16 de gener es concentren la majoria d’actes programats. Ben de matí, els obrers de l’obreria de Sant Antoni procedeixen a l’enramellada i pujada de l’arc a la placeta de l’església. Després, els nins i nines de primària surten en direcció a sa Llebre per anar a cercar llenya per als foguerons de la parròquia i de l’ajuntament, amb l’acompanyament de la banda de cornetes de la confraria de sant Antoni.
El capvespre, sortida dels dimonis -i de sant Antoni, acompanyats de les cantadores- i cercavila amb cops de granera per als més joves. Més entrada l’horabaixa, Cerimonial de la sanció històrica, amb què una parella de missatgers vinguts de l’edat mitjana llegeixen l’autorització reial per a l’inici de la revetla.
Des de l’ajuntament, desfilada dels dimonis paralímpics del Grif, dimonis d’Albopàs, dimonis de l’Obreria i de l’Ajuntament, gegants, caparrots, caparrots minyons i Banda de Música de sa Pobla, fins a l’església on, a les 20 h, tenen lloc les misses completes solemnes, que coincideixen amb l’encesa de centenars de fogueres pel tot el poble. Durant la missa, el clamater anuncia amb goig el lligam etern de sant Antoni amb vila de sa Pobla. Acabades les completes, desfilada en sentit invers i, un cop a la plaça Major, tradicionals balls dels dimonis de l’Obreria, acompanyats de les cantadores i ball de les colles de caparrots i caparrots minyons i per la Banda de Música de sa Pobla. Un cop acabats els balls, gran espectacle piromusical. I després arriba el moment de gaudir d’un bon sopar que, si és tradicional, es farà ran del foc dels foguerons, amb torrades de llonganissa, botifarrons, xulla, llom i també amb coques de verdures o de pebres torrats i les singulars espinagades d’anguiles, i de col. Avança la nit i, a la plaça Major, es produeix la trobada de cantadors i ximbombers. I festa seguirà fins –per a alguns-a trec d’alba. El dia de sant Antoni, el 17 de gener, missa solemne i ofrena de productes del camp i ball a càrrec de Marjal en Festa. Moment en què es lliura la Tau d’or, per part de l’Obreria, una distinció que es fa a una persona o entitat per la seva implicació en la festa.
A les 12.30 h., plaça Major, tornen els balls de caparrots i caparrots minyons i, al capvespre, a la placeta de l’Església, tradicionals beneïdes amb la presència de la colla de xeremiers, desfilada de carrosses i comparses amb l’acompanyament de la banda de cornetes de la confraria de Sant Antoni. Acaben les festes amb el sorteig dels aspirants a formar part de la colla dels caparrots i caparrots minyons de la propera festa de Sant Antoni. En el marc de les festes de Sant Antoni, Setmana de s’Anguila, durant la qual la majoria dels bars i restaurants ofereixen una variada mostra de plats elaborats amb aquest peix tan especial.

Fires d’oportunitats. 

Abril/Octubre. Els comerços del poble liquiden els seus estocs a uns preus molts baixos llibreries, roba, sabates, utensilis de cuina i alguns serveis. A la plaça Major. A la fira de l’abril també hi ha cotxes.

Sa Rua. 

Febrer/març. Celebracions que precedeixen les festes de Pasqua. A més de les festes de disfresses que s’organitzen en cases particulars i sales de festes, el dissabte té lloc “la Rua”, una desfilada de disfresses, carrosses i comparses per un circuit urbà que passa per la plaça Major.
El dimarts següent té lloc la versió infantil de “la Rua”, “la Rueta,” que tancarà el cicle festiu del Carnaval per entrar en la Quaresma.

Setmana Santa. 

Març/abril. Conjunt de celebracions de dates variables (en funció de la lluna) que giren al voltant de la mort i resurrecció de Jesús. Durant aquesta setmana se succeeixen moltes celebracions religioses. Destaquen les processons de Dijous i Divendres Sant, aquesta darrera precedida per l’escenificació del davallament, “el terratrèmol”. A les processons, més de mil confrares, 9 confraries, desfilen pel poble, en respectuós silenci, només alterat per les bandes de tambors i cornetes i la banda municipal de música. Pancaritat de Crestatx. El dimarts següent al diumenge de Pasqua té lloc la tradicional romeria a Crestatx, un petit oratori situat a 2,5 km. de sa Pobla. Allà hi tenen lloc celebracions religioses, diverses activitats, jocs, i són milers de persones les que hi dinen, a les esplanades i boscos dels voltants. Al capvespre, música, festa i tornada de la romeria al poble i, allà, volada d’avellanes, coets i fi de festa amb música i ballada popular organitzada per Marjal en Festa, a la plaça Major. Destacam la celebració el certamen de cançons del treball del camp, organitzat per l’associació Festa de la Ximbomba, en què s’ofereix una mostra de les cançons més tradicionals del nostre poble, sempre vinculat amb la pagesia.

Encontre d’Escriptors. Dia del Llibre. 

Abril. Al voltant del 23 d’abril, celebració de Sant Jordi, dia del llibre i Encontre d’Escriptors. A la plaça Major, exposició i venda de llibres i flors, i parades de diverses associacions del poble. Activitats preparades per als alumnes dels centres escolars i visita d’escriptors als centres escolars per fer-hi activitats relacionades amb el món de la creació literària.

Fira nocturna de sa patata. 

Juny. El primer divendres i dissabte de juny. Els diferents bars i restaurants del poble ofereixen una mostra de les seves especialitats elaborades amb patata, a la nit, a la plaça Major. Cuina tradicional i cuina d’avantguarda, i plats dolços i salats amb la patata com a ingredient principal. Es tracta de racions, que costen d’1 a 4 euros.

Santa Margalida i Sant Jaume. 

Juliol. Cicle festiu de l’estiu, al voltant de la segona quinzena de juliol. S’organitzen nombroses activitats esportives populars i culturals, com ara conferències, exposicions de pintura, el Crestatx Poètic, concert de la Coral, concurs de truites de patates... Durant els cap de setmana tenen lloc les tradicionals revetles musicals a la plaça Major. Entre les darreres incorporacions a la festa podem destacar la Brutal Running, un conjunt de proves en què els participants acaben com si haguessin fet dures feines del camp enmig de la pluja, i el Cap de Bou de Talapi, conjunt de celebracions festives entorn d’aquesta figura prehistòrica poblera que es va instaurà l’any 2017.

Festival de Jazz. 

Agost. Prestigiós festival de jazz que té lloc a la plaça Major. Amb més d’una vintena d’edicions, s’ha aconseguit comptar amb la presència de les grans figures internacionals de jazz, com ara Ravi Coltrane Quartet, Charlie Haden Quartet West, Bill Frisell, Ana Popovic Blues Band, John Zorn, Joe Lovano,…

Sopar a la fresca. 

Agost. Sopars que organitzen els veïns del poble. Els sopars tenen lloc pels carrers, on es paren taules, cadires i ornamentació diversa que.

Festa de les llanternes. 

Setembre. El darrer divendres de setembre. Festa recuperada a través de les APIMAS i l’Ajuntament. Hi ha un taller de realització de llanternes a davant la casa consistorial. Un cercavila, acompanyat de xeremiers, va de la plaça del mercat a la plaça Major.

Fira de Tardor. 

Novembre. El darrer cap de setmana de novembre. Fira comercial que gira al voltant d’un eix temàtic diferent cada any i que, en les darreres edicions, ha girat entorn del món de l’arròs, un dels elements més genuïns del camp pobler i ingredient bàsic de la nostra cuina. Activitats esportives, culturals i musicals, parcs d’atraccions, mostres d’animals, etc.. A més del programa Menjar bé, que es du a terme durant dues setmanes, amb el qual els diferents bars i restaurants ofereixen una oferta conjunta dels seus millors plats relacionat amb l’arròs.
El cap de setmana anterior té lloc la Trobada de Gegants, la Trobada de Xeremiers i la Fira de Luthiers.

Festes de Nadal i Reis. 

Desembre/Gener. Festes enfocades als més petits del poble. Hi ha el tradicional concert de la Coral i el concert de la Banda de Música. Cavalcada dels Reis Mags d’Orient organitzada per l’Associació d’Escoltes sa Marjal. Al capvespre, les carrosses dels tres reis, amb l’acompanyament dels patges reials, la banda de cornetes, la banda de música i les furgonetes plenes de regals fan una desfilada pels carrers del poble, que inclou la representació de l’Adoració organitzada pel club d’esplai Jardí Màgic i la lectura del missatge reial a la plaça Major.