Assentada dins la plana més plana de Mallorca trobarem una vila.
Allunyada de les pròsperes vies de progrés i de cultura ciutadana no era certament entre les més afortunades de l’Illa, ni la fama del seu nom traspassava mars i terres.
Tenia però, de temps llunyà una marjal espaiosa on pasturaven voluptuosament ramades.
L’enginy i l’esforç dels seus districtuals la farien prosperar.
Una diada incerta per dins aquelles marjals es va internar un cavaller il·lustre del Rei En Jaume. Passà, i se’n va enamorar.
Una vila sense historia començà a deixar escrit el seu petit record a l’avenir. Aqueixa història emergida al ritme dels ullals, dels terrossos del prat, és la nostra història.
Dins la seva existència tímida i obscura alçarà el front entre les altres viles més afortunades de Mallorca.
Aquesta vila, dins la plana més plana de Mallorca, es digué “Huyalfas”.
Avui li diuen sa Pobla.
Josep Obrador Socies
‘Marginalia’ 1978
El Festival Mallorca Jazz sa Pobla arriba a la tercera dècada d’història amb un programa de concerts i activitats paral·leles que tornarà a convertir sa Pobla en el punt de mira dels aficionats a aquest gènere.
Mantenint el format habitual, que l’ha convertit en punt de referència dels festivals de jazz, l’activitat prevista d’enguany combina els concerts a la plaça Major, on hi haurà el concert inaugural, un espai emblemàtic i de trobada del municipi; el parc de Can Cirera Prim, lloc ideal per convocar els aficionats i aficionades per gaudir de la música, i concebut com a espai mediambiental per simbolitzar la vinculació del medi natural amb la realitat agrícola del municipi. A l’espai del centre cultural de Sa Congregació, és on se celebra la distinció que concedeix el Festival; l’edifici de Can Garroví, centre on s’ubica l’Escola de Música de sa Pobla i on se celebra el seminari del festival; i enguany activam el pati del casal de Can Verdal, situat a la plaça Major, on es programaran una sèrie de concerts de propostes noves i joves.
Els valors del festival no han canviat i la programació reflecteix la vitalitat i creativitat dels escenaris jazzístics actuals.
L’edició de 2024 dona un lloc d’interès a dones artistes, compositores, instrumentistes, cantants i directores, i contribueix, en la seva mesura, a restaurar l’equilibri de gènere en una art on les dones encara estan massa poc representades.
La situació econòmica dificulta el finançament del Festival, produït per l’Ajuntament de sa Pobla, i és d’obligació reconèixer el decidit pas cap endavant d’institucions i d’empreses privades que han volgut donar el seu suport a l’esdeveniment com ara el Consell de Mallorca, l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, la Fundació Guillem Cifre de Colonya o l’empresa de serveis hotelers JS Hotels.
Així mateix, pretenem que les activitats d’enguany tenguin repercussions en l’atenció social i sostenible per a la nostra població. Per a això, aplicam el compromís que la recaptació dels concerts es destinen a l’associació Llar de Memòria, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat treballar amb les famílies i els malalts d’Alzheimer o altres demències.
L’art del cartell d’aquest any és de Biel Aguiló, ‘Güelo’, un dels nostres, cabdal i vital col·laborador.
Del 23 de juliol al 22 d’agost sonarà amb força el millor jazz mallorquí, nacional i internacional als escenaris dels espais elegits perquè el públic pugui gaudir dels esdeveniments més intensament.
El concert inaugural del 30è Festival Mallorca Jazz sa Pobla serà a la plaça Major amb Sa Pobla Jazz Collective una big band integrada majoritàriament per musics de l’illa.
El segon concert es farà al parc de Can Cirera Prim i el protagonitzarà Artemis, un autèntic supergrup de jazz que activa una veu col·lectiva i un enfocament visionari cent per cent femení.
Seguirem dimarts 8 d’agost amb el concert d’Ana Carla Maza, violoncel·lista i compositora cubana que presenta la seva música en format trio i ens introdueix de ple en el colorit univers del seu recent àlbum “Caribe”.
Continuam amb la compositora i saxofonista Irene Reig and The Bop Collective, on les composicions i els arranjaments pivoten entre la tradició del jazz i l’actualitat musical.
El grup encarregat de tancar el 30è Festival Mallorca Jazz sa Pobla és la pianista i compositora Marta Sánchez amb el seu trio que presenta el darrer treball discogràfic ‘Perpetual Void’, un treball determinant i convincent que la situa com una de les pianistes més interessants dels nostres dies.
El Festival Mallorca Jazz sa Pobla no només ens oferirà música excel·lent i de primer ordre, sinó que també es converteix en un punt de trobada essencial per a músics i artistes amb propostes noves i joves, el JAZZDARA. Durant cinc dijous, a partir del 25 de juliol, el pati del casal de Can Verdal, situat a la plaça Major, els i les artistes exhibiran una diversitat de propostes que reflecteixen el batec de talent musical del país. Començarem amb RVL Flamenco Jazz Group, que s’endinsen al món del flamenc jazz a la recerca d’un repertori sòlid i dinàmic. Seguirem amb Pep Garau Quintet, l’objectiu del trompetista Pep Garau és compartir la seva música i reproduir-la amb la major varietat de músics possibles, ja que cadascun li aporta la seva sonoritat i un toc completament diferent. El següent grup és Tramullas, Servera, Matas, Lohikari, quatre músics amb molt de talent i afinitat barregen composicions pròpies i estàndards de jazz passant pel filtre modern i de la improvisació lliure. Continuam amb Toni Rian trio, una formació de nova creació que aporta un enfocament atrevit amb temes propis i estàndards del jazz. El grup encarregat de tancar el cicle és Big Babo, grup mallorquí format per quatre dels músics més destacats de l’escena jazzística de l’illa, presenten el seu darrer disc de pròxima edició. Després de cada actuació hi haurà jam session.
Des de fa denou anys la programació del Festival Mallorca Jazz sa Pobla compta amb les activitats pedagògiques del Seminari de Jazz de la Traveling School PlayJazz. Aquest any proposam una confluència entre els professors que varen iniciar el projecte i els alumnes que ara són professors. Un taller intensiu d’improvisació, enfocat a petits grups.
L’any 2022 s’entregà el primer Premi Festival Mallorca Jazz sa Pobla. Enguany se li concedeix a Víctor Uris, per la seva llarga trajectòria, per la seva vinculació, participació amb el Festival Mallorca Jazz sa Pobla i per la contribució al gènere de la música blues.
També programam una exposició de fotografies al parc de Can Cirera Prim, ‘Et regalo la meva mirada’, una mostra que reuneix els treballs fotogràfics de diverses autores i autors que han fotografiat l’harmonista Víctor Uris. Et regalen la seva mirada. Les pots contemplar, seleccionar, escollir i la preferida endur-te-la’n a casa.
Bon festival!