El FESTIVAL MALLORCA JAZZ SA POBLA es reafirma en la voluntat intacta de continuar apostant tant pel present de l'escena jazzística com per revisar i reinterpretar el llegat del gènere i dels seus i les seves mestres.
Celebrem la vint-i-vuitena edició encoratjats per elaborar una programació que ens torni a la normalitat d’abans de la situació d’aquestes dues darreres edicions.
Així mateix, pretenem que les activitats d'enguany tinguin repercussions en l’atenció social i sostenible per a la nostra població. Per a això, apliquem diverses mesures per reduir la petjada de carboni, entre les que destaquen el nou sistema de transport intern dels musics programats al nostre esdeveniment i el compromís de que la recaptació dels diferents concerts es destinen a l’associació Llar de Memòria, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat treballar amb les famílies i els malalts d’Alzheimer o altres demències.
L'art del cartell d'aquest any és de Frederic Melis, dissenyador i creador digital.
Del 26 de juliol al 23 d’agost sonarà amb força el millor del jazz mallorquí, nacional i internacional a l’escenari de la Plaça Major i del parc de Can Cirera Prim, espai elegit perquè el públic pugui gaudir dels esdeveniments més intensament.
El concert inaugural del 28è FESTIVAL MALLORCA JAZZ SA POBLA serà a la PLAÇA MAJOR amb la gran Isis ‘Apache’ Montero reconeguda com a primera figura femenina del Latin-jazz a Espanya i deixeble d’una de les figures centrals de la música cubana, el pianista Bebo Valdés.
El segon concert de l'edició d'enguany es farà al PARC DE CAN CIRERA PRIM i el protagonitzarà Alfa Mist pianista, compositor i productor de jazz, hip hop i soul que fusiona la cadència del soul, del jazz i del hip hop instrumental. Un referent de la nova fornada del jazz britànic.
Seguirem dimarts 9 d’agost amb el concert de Lucia Fumero una de les exponents de la jove escena jazzística del país ens presentarà un disc ple de vitalitat i aire fresc amb composicions pròpies plenes de colors singulars, de personalitat i de carisma. El 2022 Lucia Fumero Trio ha rebut el premi a la Millor Banda Emergent concedit per la Plataforma Jazz España.
Un dels concerts del Festival Mallorca Jazz sa Pobla d'aquest any, on la veu serà protagonista, és el que protagonitzaran Guada Álvarez Quintet mitjançant les cançons de Joni Mitchell faran brillar un dels repertoris fonamentals del cançoner universal incorporant elements i sonoritats jazzístics.
El grup encarregat de tancar el 28è Festival Mallorca Jazz sa Pobla és Henri Texier, icona del jazz europeu, representa un dels més alts cims de la creativitat del jazz experimental, ple d’inspiració i capaç d’assolir altes dosis de qualitat.
Des de fa disset anys la programació del Festival Mallorca Jazz sa Pobla compta amb les activitats pedagògiques del Seminari de Jazz de la Traveling School PlayJazz. Enguany proposem una nova iniciativa que convida el gran músic i veterà trompetista de la llegendària Sun Ra Arkestra (1974-1994), professor del Sun Ra Ensemble a la New School de Nova York. AHMED ABDULLAH dirigirà una masterclass sobre la seva música i la de Sun Ra ‘THE UNSUNG HEROES OF THE SUN RA ARKESTRA’.
El cicle ‘Jazz i Literatura’. El jazz i la poesia s’entrellacen en aquesta proposta present en el 28è Festival Mallorca Jazz sa Pobla. Presentem un espectacle que vol homenejar Miquel Cardell amb les veus i ambientació musical de Jaume Bergas/Negrei3colors.
També programem una exposició de fotografies al Parc de Can Cirera Prim ‘Et regalo la meva mirada’, una mostra que reuneix els treballs fotogràfics que ha realitzat el caçador d'imatges PEP LLUÍS LUNA durant aquests darrers anys al Festival Mallorca Jazz sa Pobla. Et regala la seva mirada.
Les pots contemplar, seleccionar, escollir i la preferida emporta-te-la a casa.
ISIS "APACHE" MONTERO LATIN JAZZ
Dimarts, 26 de juliol a les 22 hores
PLAÇA MAJOR
Isis “Apache” Montero, Piano i Veu. Benji “Habichuela”, Caixó i Conges. Toni Cuenca, Baix. Naile Sosa, Bateria. Pep Garau, Trompeta.
La mallorquina pianista i compositora Isis “Apache” Montero, deixebla del famós pianista cubà Bebo Valdés i reconeguda com a primera figura femenina de latin-jazz a Espanya i jove revelació, lidera el seu projecte de composicions pròpies, amb aquest quintet que fusiona l’explosió dels ritmes més purs de latin-jazz, passant pel jazz i amb una pinzellada de flamenc de forma molt personal. Una proposta de gran qualitat que ha portat Isis a actuar a diversos festivals internacionals del país. Un dels seus segells és el mestissatge dels músics que sempre l’acompanyen (cubans i gitanos) i la posada en escena creant una atmosfera d’energia molt càlida. És un viatge entre Espanya i Cuba.
https://www.facebook.com/IsisApacheMonteroMusico/
ALFA MIST
Dimarts, 2 d’agost a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Alfa Mist, veu + Fender Rhodes. James Copus, trompeta. Jamie Leeming, guitarra. Kaya Thomas-Dyke, baix i veu. Nathan Shingler, bateria.
El jazz al Regne Unit està passant per un moment increïblement emocionant: la generació actual d’artistes impulsen el gènere d’una manera extraordinària, i ALFA MIST és un artista que es troba al cor d'aquest emocionant moviment.
2017 va veure el llançament del seu disc revolucionari, 'Antiphon' i des de llavors només ha guanyat impuls. Els seus incansables esforços han preparat el camí per a les noves onades de joves músics de jazz.
Prepara't perquè Alfa i la seva banda màgica portaran els seus talents col·lectius a l'escenari del Parc de Can Cirera Prim de sa Pobla. Si aquest és el futur del jazz del Regne Unit, considerem-nos-hi enganxats.
El britànic Alfa Mist és un dels deixebles més eminents de Herbie Hancok. Una malenconia molt urbana impregna cadascun dels seus treballs, fusionats amb la cadència del soul, del jazz i del hip hop instrumental: no en va fou productor de rap i de grime quan començà al món de la música. Pianista admirador de l'obra de Miles Davis i de Hans Zimmer, Alfa Mist compta amb tres àlbums fins ara; l'últim dels quals, Bring Backs (2021), destaca entre el més granat d'aquesta generació de nou jazz britànic (Nubya García, Ezra Collective) que està sorprenent a mig món.
https://alfamist.bandcamp.com/
LUCIA FUMERO TRIO
Dimarts, 9 d’agost a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Lucia Fumero, piano. Martin Leiton, contrabaix i Juan R. Berbín, bateria
Lucía Fumero és una artista barcelonina que confessa influències de tota mena. El seu univers sonor parteix del folk, però passat pel sedàs del jazz i de la música clàssica, la qual cosa produeix un resultat únic i especialment original.
En format de trio, presenta una col·lecció de temes ―alguns amb lletra i d’altres de caràcter instrumental― del seu treball 'Universo normal', farcit de música original, plena de vitalitat i aire fresc.
La guanyadora del primer Premi de Jazz de Joventuts Musicals d’Espanya 2020, explica que 'Universo normal' és una porta a la seva imaginació. I és per això que és normal, i és per això que és univers. Es tracta d’un concepte que inspira màgia, perquè fa referència a una cosa tan enorme com és l’univers, però alhora es concentra en aspectes molt bàsics, d’arrels i de fets quotidians.
El 2022 Lucia Fumero Trio ha rebut el premi a la Millor Banda Emergent concedit per la Plataforma Jazz Espanya.
https://www.instagram.com/la.fumero/
GUADA ÁLVAREZ QUINTET - THE JONI MITCHELL LETTERS
Dimarts, 16 d’agost a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Guadalupe Álvarez Luchía, veu.Toni Brunet, guitarra. José Vera, baix. Josué Santos, piano i saxos i Edu Olmedo, bateria.
Les cançons de Joni Mitchell porten explicant el món i explicant-nos què som des de fa més de cinquanta anys.
Joni Mitchell va començar a sentir-se atreta per les sonoritats del jazz ben aviat: el seu disc del 1974, Court & Spark, ja incorporava elements jazzístics. També col·laboraria amb icones del jazz com Charles Mingus (a qui dedicaria un dels seus discos més bonics, Mingus, del 1979), Pat Metheny, Jaco Pastorius o Wayne Shorter. Both Sides Now, del 2000, és un altre exemple significatiu del seu interès pel jazz i el repertori d’estàndards.
La proposta neix del músic i productor mallorquí Toni Brunet, juntament amb el Conservatori de Vitoria-Gasteiz, amb el propòsit de sumar energies per a la lluita contra el càncer de mama. El repertori de Joni Mitchell té més sentit que mai: poder homenatjar a totes les dones lluitadores, des de l’obra d’una de les seves majors exponents. El resultat es va materialitzar en un disc enregistrat en directe, d’una qualitat exquisida.
A través de les seves cançons, els músics mallorquins José Vera, Toni Brunet i Josué Santos, juntament amb l'artista argentina Guadalupe Álvarez Luchía i el valencià Edu Olmedo, faran brillar un dels repertoris fonamentals del cançoner universal.
HENRI TEXIER QUINTET
Dimarts, 23 d’agost a les 22 hores
Parc de Can Cirera Prim
Henri Texier, contrabaix. Sébastien Texier, saxòfon i clarinet. Nguyên Lê, guitarra. Gautier Garrigue, bateria i Emmanuel Borghi, piano.
Henri Texier és un dels grans contrabaixistes del jazz contemporani, i en actiu des de principis dels seixanta. Així mateix és multiinstrumentista, un cantant formidable, director d'orquestra i compositor.
La seva carrera com a baixista va començar en clubs de jazz parisencs, juntament amb Daniel Humair, on va tocar amb Bud Powell, Donald Byrd, Dexter Gordon o Chet Baker.
Va topar de cara amb el free jazz amb Don Cherry, Mal Waldron i Steve Lacy, entre d'altres. Artista inquiet, va afegir flautes, llaüt, percussions, piano i un baix elèctric al seu bagatge instrumental.
Als vuitanta va fundar una banda que unia el jazz amb el pop i les músiques del món. El saxofonista i clarinetista Louis Sclavis hi era a bord en aquell moment, juntament amb Aldo Romano.
Als finals dels vuitanta Texier va començar una fructífera relació amb el segell discogràfic Label Bleu, on ha publicat la major part del seu treball discogràfic. A principis dels anys 90, el seu fill Sébastien, es va unir al seu grup com a saxofonista i clarinet. Els motius nord-africans han tingut un paper important en l'obra de Texier des de mitjans dels anys noranta i dos mil.
Aquest enfocament testimonia la frescor i la creativitat intacta d'aquest músic. Un plaer per a tots i tores
http://invivo.agency/portfolio/henri-texier/
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA
Del 2 d’agost al 23 d'agost.
ET REGALO LA MEVA MIRADA
Parc de Can Cirera Prim
Exposició de fotografies a l’aire lliure.
JOSEP LLUÍS LUNA
Una mostra que reuneix els treballs fotogràfics que ha realitzat el caçador d'imatges PEP LLUÍS LUNA durant aquests darrers anys al Festival Mallorca Jazz sa Pobla. Et regala la seva mirada.
El resultat és un projecte de documentació, una celebració de la vida en què prima el valor documental de les imatges, on l'ànima del jazz s'escolta i es veu, en el qual l’aficionat també reconeixerà l'amor, el respecte i l'admiració al jazz d'un home amb swing propi.
Les pots contemplar, seleccionar, escollir i la preferida emporta-te-la a casa.
LITERATURA I JAZZ
El jazz i la literatura s’entrellacen en aquesta proposta present en el 28è Festival Mallorca Jazz sa Pobla. El jazz li ha donat tanta inspiració, històries i ritme a la literatura com compassos podria tenir una de les pistes infinites de John Coltrane. Precisament llegir un llibre és també escoltar una tonada que improvisa en el ritme de la novel·la i és tan elegant com el pas de les seves pàgines.
Presentem un espectacle que vol homenejar Miquel Cardell amb les veus i ambientació musical de Jaume Bergas/Negrei3colors.
MIQUEL CARDELL, UN HOMENATGE
Dijous, 4 d’agost a les 20,30 hores
Centre Cultural Sa Congregació
El que uneix els elements de la poesia és la presència de la música en els poemes amb referències més o menys explícites que passen pel jazz i que fan arrelar les visions més fantàstiques en la realitat i l’experiència.
Així descriu Miquel Cardell, poeta i periodista de Llucmajor, la seva obra. Entusiasta de la programació del festival de jazz de sa Pobla.
Negrei3colors crea una funció sobre Miquel Cardell aclamant la seva escriptura, la seva poesia, cantant la seva obra.
INFO
17è SEMINARI
Per al 2022 proposem una nova iniciativa que convida el gran músic i veterà trompetista de la llegendària Sun Ra Arkestra (1974-1994), professor del Sun Ra Ensemble a la New School de Nova York. AHMED ABDULLAH dirigirà una masterclass sobre la seva música i la de Sun Ra ‘THE UNSUNG HEROES OF THE SUN RA ARKESTRA’.
MASTERCLASS AMB AHMED ABDULLAH
“UNSUNG HEROES OF THE SUN RA ARKESTEA”
Es tracta d'un masterclass sobre el llegendari músic i els heroics músics (menys coneguts) que formaven part de l'Arkestra.
El masterclass tindrà una combinació d'assaig i conferència i està obert principalment a instruments de vents i cantants.
-------------------------------
Informació i matricula
Jimmy Weinstein. [email protected]
Facebook. Lilly Santon-Weinstein
Instagram: @playjazz_traveling_school
Tel/Whatsapp. +39 370 302 0088
Web site: www.playjazz.it
Traveling School Seminari
‘THE UNSUNG HEROES OF THE SUN RA ARKESTRA’
Ahmed Abdullah: director-trompeta
Monique Ngozi Nri: veu
Lilli Santon: veu
Tomas Fontin: saxòfon
Toni Miranda: guitarra
Alain Martin: contrabaix
Jimmy Weinstein: bateria
Matricula: 100€ (Places limitades)
50€ Per a oients o 20€/dia
Lloc: Centre Cultural sa Congregació.
Carrer del rosari, 25. 07420 Sa Pobla
Horari:
Divendres 12 d’agost
10:00 introducció/conferencia
11:30 break
12:00- 14:00 assaig
Dissabte 13 d’agost
10:00 introducció/conferencia
11:30 break
12:00- 14:00 assaig
Diumenge 14 d’agost
10:00 introducció/conferencia
11:30 break
12:00- 14:00 assaig
19:00-21:00 sound check
21:00 -23:00 Concert Final