sa Pobla a Gràcia

La festa dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia neix l’any 1993, de la mà de Toni Torrents, un pobler que va voler traslladar l’essència de la típica revetlla de Sant Antoni a la Vila de Gràcia.

La festa te com elements principals els “foguerons”, una sèrie de fogueres escampades per diverses places de la vila on la gent s’hi pot fer el pa torrat i els típic botifarrons i les llongonisses mentre escolta les glosses.

La festa
La festa dels foguerons de Gràcia té la mateixa estructura que l’original de Sa Pobla. A la vigília s’aplega la llenya per construir els foguerons al bell mig de diverses places. Al vespre, s’inicien les "completes", un cercavila on surten tots els elements de la cultura populars que van des de l’ajuntament de Gràcia fins a les diferents places on hi ha els foguerons. Hi participen grups de cultura popular vinguts de Sa pobla i pràcticament la totalitat del grups de cultura popular de la Vila Gràcia (bastoners, diables, castellers, gegants, dracs, trabucaires,...)

El cercavila finalitza amb el foguerons ja encesos i les primeres brases preparades. És en aquest punt quan comença a sonar la ximbomba i les xeremeies i la gent comença a coure els botifarrons i llonganisses amb les primeres brases.

Els escenaris més utilitzats a Gràcia són la Plaça de la Vila, punt d’origen dels cercaviles i indret on habitualment es fa una primera sonada de xeremeiers i les places de la Virreina, el Nord i el Diamant.