XXIX TROBADA DE XEREMIERS I FIRA DE LUTIERS 2024 SA POBLA

17-Oktober-2024

La Trobada de Xeremiers i Fira de Lutiers arriba a la seva vint-i-novena edició a sa Pobla. Aquest tradicional esdeveniment, que reuneix colles de xeremiers, fabiolers, tamborers, fabricants i constructors artesanals d'instruments musicals, se celebrarà com és habitual, durant el tercer cap de setmana de novembre, els dies 15, 16 i 17 de novembre de 2024

Serà una oportunitat única per aplegar-se en unes jornades que celebren i reivindiquen l'imaginari folklòric i popular de l'illa de Mallorca, posant en valor la riquesa cultural i musical que defineix aquesta tradició. 

Divendres 15 de novembre 

CONFERÈNCIA-DEBAT 

A la Fundació ACA es durà a terme la conferència-debat: "Una passejada entre els xeremiers del segle XX", a càrrec de Miquel Canta i Maria Adrover. Aquesta sessió oferirà un recorregut per les diferents etapes que ha viscut la música de les xeremies, des dels primers registres, a finals del segle XIX, fins a l'actualitat. 

Els assistents podran descobrir com ha evolucionat la música de les xeremies, els canvis en el repertori més característic, i conèixer els sonadors més emblemàtics. Alhora, es qüestionaran elements que avui dia es donen per fets, amb l'objectiu de reflexionar sobre l'estat actual d'aquesta tradició musical. 

La conferència inclourà il·lustracions musicals en directe, enriquint així el debat i oferint una experiència completa. 

Conferència–debat  
Data: divendres 15 de novembre 2024  
Lloc: aula del piano de la Fundació ACA (Búger)  
Hora: 19.00 h  
Entrada: lliure 

Dissabte 16 de novembre 

PRIMERA TROBADA DE XEREMIERS INFANTIL 

La gran novetat d’aquesta edició és la Primera Trobada de Xeremiers Infantil, que té com a objectiu fomentar la participació dels més joves en la preservació i transmissió d’aquesta tradició musical tan arrelada a Mallorca. La trobada oferirà als infants la oportunitat de compartir escenari amb altres joves xeremiers i viure l’experiència de tocar en públic, contribuint així a la continuïtat de la música de les xeremies en les futures generacions. 

L’esdeveniment tendrà lloc el dissabte 16 de novembre a les 12 hores a la Plaça Major de sa Pobla, en el marc de la Trobada de Xeremiers i Fira de Lutiers. Els joves músics, provinents d’escoles de música i formacions de diferents pobles de l’illa, hi participaran, acompanyats pels seus professors i mestres xeremiers. 

La trobada no serà només una exhibició, sinó també una oportunitat per fomentar la col·laboració i l’aprenentatge entre els participants. Amb aquesta iniciativa, es dona un pas important cap al relleu generacional de la música de xeremies. 

I Trobada de xeremiers infantil  
Data: dissabte 16 de novembre de 2024  
Lloc: Plaça major  
Hora: 12 hores  
Entrada: lliure 

DO NATURAL, EN CONCERT 

Do natural és un grup de folk contemporani que fusiona la música tradicional de la Mediterrània amb influències d'altres cultures. Format el 2007 a Felanitx, el grup ha estat present a nombroses festes populars durant 14 anys, fins que el 2021 presenten el seu primer àlbum, "A Laudes"

El disc compta amb sis temes de creació pròpia, tres versions i una peça popular. Els ritmes tradicionals de Mallorca es combinen amb música balcànica, influències orientals, inspiracions medievals i tocs de swing, entre d'altres. El resultat és una música que transmet alegria i esperança, amb harmonies i arranjaments que defineixen la seva sonoritat particular. 

A més, el so de Do natural es nodreix de la rica experiència dels seus integrants, que provenen de diversos estils musicals com la música clàssica, el rock (Interminables, Furnish Time), el jazz i swing (Qdart), la cançó d’autor i músiques del món (Caponnam), i el folk (Estol des Gerricó, Xeremiers de Felanitx, Biel Majoral). 

Els membres de Do natural són: 

  • Miquel Fiol a les xeremies,  
  • Catalina Obrador i Apol·lònia Maria Albons a les tarotes,  
  • Lluís Vaquer al guitarró i bouzouki,  
  • Ginés Valverde al contrabaix,  
  • Llorenç Ferrer a les percussions,  
  • Xisco Coll i Jaume Julià a les flautes, flabiol i tamborí. 

Do natural, en concert  
Data: dissabte 16 de novembre 2024  
Hora: 22 hores  
Lloc: Sa Congregació (C/ Rosari, 24)  
Preu: 8 euros via ticketib.com

Diumenge 17 de novembre 

APLEC DE XEREMIERS I FIRA DE LUTIERS 

Com és tradició, el diumenge dia 17 de novembre se celebrarà la Trobada de Xeremiers i Fira de Lutiers a la Plaça Major de sa Pobla a partir de les 9 hores. Xeremiers d’arreu de Mallorca s’hi congregaran per omplir la plaça de música tradicional. A la fira, hi haurà paradetes amb fabricants i constructors artesanals d’instruments musicals, que oferiran tant mostres com productes per a la venda. 

Durant el dematí, es durà a terme l'enregistrament especial del CD commemoratiu del 30è aniversari de la Trobada de Xeremiers de sa Pobla, amb la participació de colles i grups xeremiers de tot Mallorca. Aquest enregistrament té com a objectiu capturar una instantània sonora de l’estat actual de les xeremies a l’illa, posant en relleu el treball i la dedicació dels grups que mantenen viva aquesta tradició. 

Si vols formar part d'aquest projecte, és imprescindible registrar-te prèviament a través d'un formulari: linktr.ee/trobada_de_xeremiers

CERCAVILA POPULAR 

Cercavila popular a les 12 hores amb sortida des de la Residència Huialfàs. Hi participaran diverses associacions, entitats culturals, bestiari, xeremiers i gegants, omplint els carrers de sa Pobla de música, color i tradició. El recorregut culminarà a la Plaça Major, on els veïns i visitants gaudiran d’aquesta desfilada festiva. 

DINAR DE GERMANOR XEREMIERA 

La jornada continuarà al migdia amb un dinar de germanor xeremiera, que es farà al restaurant Can Verdal (C/ Curt, 4 - ubicat a la Plaça Major de sa Pobla) a partir de les 14 hores. Per assistir-hi, és obligatori inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari

Tota la informació disponible a: linktr.ee/trobada_de_xeremiers

Fira Luthiers